Συμπληρωμένα τα 25 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (αντί 24,5 που ήταν πριν) θα πρέπει να έχουν οι ένστολοι για να ξεκλειδώσουν την εξαγορά της λεγόμενης μάχιμης 5ετίας. Το κέρδος στη σύνταξη από την έξτρα 5ετία φτάνει στα 222 ευρώ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Η 5ετία με το νόμο 4997/2022 επεκτάθηκε σε όλα τα μόνιμα και επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία και αν ασκούν τα καθήκοντά τους. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι αναγνωρίζεται, αφού συμπληρωθούν 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας, ενώ παλαιότερα ήταν 24,5 έτη, αναφέρει η εφημερίδα.
Το κόστος εξαγοράς είναι πολύ χαμηλό, ενώ το όφελος στη σύνταξη, που είναι και το ζητούμενο, ξεκινά από τα 114 ευρώ και φτάνει στα 222 ευρώ το μήνα.
Για τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., Π.Σ.) η 5ετία αναγνωρίζεται με εισφορά 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, ήτοι με κόστος εξαγοράς περίπου 2.500 ευρώ για το σύνολο της 5ετίας.
Για τις Ενοπλες Δυνάμεις αναγνωρίζεται με εισφορά 6,67% στις αποδοχές που είχαν οι στρατιωτικοί κατά τα έτη που υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες. Για παράδειγμα, αξιωματικός που αναγνωρίζει τη μάχιμη 5ετία με αποδοχές 1.500 ευρώ θα καταβάλει 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 6.000 ευρώ στο σύνολο.
Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιμα στη συνολική υπηρεσία των ένστολων και αυξάνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξης.
*Αξιωματικός της Αστυνομίας με 33 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 1.448 ευρώ (μέσος όρος 2002 έως 2023), αν βγει με 33 έτη, θα πάρει 785 ευρώ σύνταξη προ φόρου, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα έχει τη σύνταξη των 38 ετών με ποσό 930 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 145 ευρώ.
*Αξιωματικός της Πυροσβεστικής με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 11.748 ευρώ (μέσος όρος 2002 έως 2022), αν βγει με 35 έτη, θα πάρει 1.066 ευρώ σύνταξη προ φόρου, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα πάρει τη σύνταξη των 40 ετών με ποσό 1.288 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 222 ευρώ.
Με την επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλες τις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας παύουν να ισχύουν και οι όποιες εξαιρέσεις υπήρχαν στις Ενοπλες Δυνάμεις (π.χ. υπηρεσία σε παροπλισμένα πολεμικά πλοία) και πλέον ο διπλάσιος αυτός χρόνος θα μπορεί να αξιοποιείται από όλους τους ένστολους.
Σύνταξη: Πώς αναγνωρίζεται η μάχιμη 5ετία στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η διάταξη του νόμου που επεκτείνει την 5ετία σε όλους όσοι μέχρι τώρα εξαιρούνταν αναφέρει ότι λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και είναι συντάξιμος ο χρόνος που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μόνιμους ή επί θητεία στρατιωτικούς, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα αρχηγεία της πρώην Χωροφυλακής, της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη. Απαιτείται να έχουν συμπληρωθεί 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας.
Για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, η 5ετία αναγνωρίζεται με εισφορά 20% επί της εκάστοτε αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η εξαγορά γίνεται με εισφορά 6,67% επί των τακτικών τους αποδοχών.
enikonomia.gr