Εφάπαξ επίδομα ύψους 250 – 300 ευρώ αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση της τάξεως 10, 20 ή και 30 ευρώ.
Πρόκειται για μια έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί εφάπαξ σε περίπου 150.000 χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έλαβαν καμία αύξηση από αυτές τις αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση λόγω της μεγάλης προσωπικής τους διαφοράς.
Ενώ, βασική προϋπόθεση είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος του επιδόματος ή ημέρα καταβολής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να φτάσει τα 300 ευρώ και ο στόχος είναι να πληρωθεί ενδεχομένως στις 15 Μαρτίου και σίγουρα πριν το Πάσχα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Όμηρου Τσάπαλου στην ΕΡΤ:
«Στόχος είναι η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό γιατί είναι οι πλέον αδικημένοι συνταξιούχοι γιατί δεν έλαβαν απολύτως τίποτα λόγω της μεγάλης αυτής προσωπικής διαφοράς, που ουσιαστικά κληρονόμησαν από το προηγούμενο καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου».
«Προς το παρόν μπορούμε να πούμε ότι, τουλάχιστον, αυτοί οι 150.000 θα το λάβουν. Διερευνούμε κάποιες δυνατότητες όπως το αν μπορούμε να δώσουμε αυτό το έκτακτο επίδομα και σε συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν ακέραια το 7,75%, αλλά είδαν μικρότερη αύξηση της τάξης του 2 – 3% γιατί είχαν μια μικρή προσωπική διαφορά ή και σε συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν καθόλου το 7,75%».
Παράλληλα, για τον δημοσιονομικό χώρο που θα κρίνει τις έκτακτες παρεμβάσεις ενίσχυσεις αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα:
«Εδώ έχουμε έναν αριθμό συνταξιούχων που για λόγους της νομοθεσίας, όπως έγινε με τον νόμο τον μνημονιακό που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχουν προσαρμογή σε περίοδο πληθωρισμού, διότι έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ μικρός, είναι 1- 2%, είναι κάτι που μπορεί να το σηκώσει σε κάποιο βαθμό αυτή η ομάδα συνταξιούχων. Όταν ο πληθωρισμός όμως μεγαλώνει πολύ, τότε γίνεται υπερβολική πίεση σε μία χρονιά και εκεί η κυβέρνηση μελετά κάποιου είδους παρεμβάσεις».
Πηγή