Για τις αλλαγές που έρχονται στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών αναφορικά με τη χορήγηση των συντάξεων  μίλησε σήμερα  η εργατολόγος, Μαργαρίτα Κάρδαρη στο MEGA.

«Έχουμε ένα θέμα που άνοιξε το οποίο δεν έπρεπε να απασχολήσει το ασφαλιστικό δίκαιο. Αυτό δεν ήταν αναγκαίο. Είναι ένας θεσμός που ισχύει από το 2011 .Ο κόσμος έχει κάνει τους υπολογισμούς του και έχει υπολογίσει το πως θα είναι ο εργασιακός του βίος… έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές  για 7 χρόνια. Μάλιστα κάποιοι πολίτες έχουν βγει σε εθελούσια και έχουν πάρει και από τις επιχειρήσεις  χρήματα με αυτό  τον σκοπό . Και τώρα θα απασχολήσει τον Σεπτέμβριο το αρμόδιο υπουργείο το ζήτημα που αφορά τα πλασματικά έτη . Δηλαδή θα τα περιορίσει από 7 χρόνια σε 5 χρόνια ανεξάρτητα από διάφορες κατηγορίες , όπως ήταν παλιά τα παιδιά, οι σπουδές, η στρατιωτική θητεία».

«Κατά μια έννοια έμμεσα οδηγούμαστε σε μια αύξηση ορίων ηλικίας. Για παράδειγμα κάποιος μπορούσε μέχρι τώρα στα 60 έτη να εξαγοράσει  7 χρόνια  πλασματικά έτη, ωστόσο τώρα θα πρέπει να αγοράσει 5 πλασματικά χρόνια.  Ουσιαστικά θα πρέπει να μείνει άλλα 2 χρόνια στην εργασία του. Στα 67 έτη δεν χρειάζεται να έχουμε 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό για το οποίο μιλάμε σήμερα είναι κυρίως των ανθρώπων που βγαίνουν στα 62 έτη  με 40 χρόνια δουλειάς . Πολλοί έχουν εξαγοράσει 7 πλασματικά έτη  για 40 χρόνια δουλείας. Να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν αυτοί που το έχουν κάνει αφενός και τώρα θα πρέπει να εξαγοράσουν 5 πλασματικά έτη και αφετέρου αυτό που διαβάσαμε είναι  η ανταποδοτικότητα αυτής της εξαγοράς που  δεν θα είναι ίδια με αυτή που ισχύει σήμερα. Θα αγοράσει με το ίδιο κόστος αλλά δεν θα έχει την ίδια ανταπόδοση στη σύνταξη» συμπλήρωσε.

 

Η ρύθμιση

 Σύμφωνα με το MEGA, τα θετικά σημεία της ρύθμισης αυτής είναι τα εξής:

  • Εξαγορά και από ασφαλισμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους πλασματικούς χρόνους που ισχύουν σήμερα (παράδειγμα: δεν είχαν παιδιά ή δεν είχαν πραγματοποιήσει σπουδές)
  • Τέλος στην γραφειοκρατία(Δικαιολογητικά, πιστοποιητικά κ.ά.)
  • Οι Δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν και χρόνο ανεργίας. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα  οι Δημόσιοι υπάλληλοι εξαγόραζαν στρατό και σπουδές Ενώ τώρα με τις αλλαγές εάν έχουν εργαστεί στο παρελθόν και με ΙΚΑ μπορούν το διάστημα της ανεργίας  να το αξιοποιήσουν και αυτοί όπως  του ιδιωτικού τομέα

Ενώ τα αρνητικά σημεία είναι τα εξής:

  • Περιορίζεται η εξαγορά των πλασματικών ετών:

– από τα 7 έτη στα 5 στον ιδιωτικό τομέα

– από τα 12 στα 5 στο Δημόσιο τομέα(Άρα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης)

  • ΟΧΙ στην αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012 που ήταν ευνοϊκές οι προϋποθέσεις
  • ΙΔΙΟ το κόστος εξαγορών(ΟΜΩΣ, τα έτη που θα εξαγοράζονται θα προσαυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης με μικρότερο συντελεστή από τα πραγματικά έτη)
  • Η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 με πλήρη σύνταξη(ΟΜΩΣ, το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μικρότερο από το 50%.δηλαδή θα είναι 43,50%)
  • Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει πλασματικά έτη προσδοκώντας αύξηση στη σύνταξη τους;
  • Θα δημιουργηθούν ξανά καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση συντάξεων
  • Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ένα σύστημα και ένα θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2011 χωρίς προβλήματα

 


enikonomia.gr