Αμετανόητη παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συνεχίζει να προκαλεί με την στάση της. Στην προσφάτως ανανεωμένη σελίδα της στο «Χ» συστήνεται πλέον ως πρόεδρος της Μακεδονίας. Παράλληλα, δηλώνει σύζυγος, μητέρα, καθηγήτρια, ακτιβίστρια, ειδικός, vegetarian, rocker.

«Παγωμένες» οι σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία μέχρι νεωτέρας

Η προκλητική στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και η εκλογική νίκη του συντηρητικού εθνικιστικού VMRO έχει βάλει στον πάγο τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται να «φρενάρει» την ψήφιση των μνημονίων που προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η κύρωση των μνημονίων η οποία προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει όταν αξιολογήσει η ελληνική πολιτεία ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών από την άλλη πλευρά», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο πέρασε στην αντεπίθεση καταθέτοντας στην Βουλή τα τρία μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προτάσεις νόμου καλώντας την κυβέρνηση να τα ψηφίσει.

«Αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ένταση υπήρξε και κατά την κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την Ντόρα Μπακογιάννη να εξηγήσει τον χαρακτηρισμό «ρεμπεσκέδες».

«Απάντησα σε συγκεκριμένη ερώτηση για το αν η ΚΟ της ΝΔ θα ψηφήσει την κύρωση των μνημονίων. Βεβαίως θα ψηφίσει δεν είναι ρεμπεσκέδες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε εαυτόν δεν φταίω εγώ», είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ένταση προκλήθηκε και στο βήμα της Ολομέλειας, καθώς ο Κυριάκος Βελόπουλος έσκισε αντίγραφο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Αυτό αξίζουν. την έσκισαν μόνοι τους. Φέρτε τα μνημόνια τώρα εδώ σήμερα αύριο να τα καταψηφίσουμε όλοι. γιατί αυτοί ακύρωσαν την συμφωνία, όχι εμείς», είπε.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συνεχίζει να προκαλεί την ελληνική πλευρά στον απόηχο της κομματικής του εκδήλωσης στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του αφού τόνισε πως τα τελευταία 30 χρόνια η Αλβανία ήταν με «κατεβασμένα τα παντελόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά απέναντι στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει κανένα θέμα Μπελέρη.

«Δεν υπάρχει θέμα Μπελέρη για εμάς, δεν υπάρχει. Δεν είναι θέμα για εμάς, είναι ένα θέμα που η ελληνική πλευρά θεωρεί θέμα».

Ο Έντι Ράμα υποστήριξε ότι αν και έχει καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία έχουν να λύσουν οι δύο πλευρές ενώ υποστήριξε ότι δεν θεωρεί ότι προκάλεσε με την παρουσία του στην Αθήνα.

«Γιατί πρόκληση, αυτό είναι το πιο φυσικό πράγμα. Ο αλβανικός και ο ελληνικός λαός είναι, όπως λέμε στην ιστορία μας, ο ένας δίπλα στον άλλον, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργό της Αλβανίας στην συνέντευξή του τόνισε επίσης ότι οι ομοεθνείς του που βρίσκονται στην Ελλάδα αποτελούν μεγάλη οικονομική δύναμη για την χώρα και πως «δεν υπάρχει ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς».

«Παγωμένες» οι σχεσεις με την Βόρεια Μακεδονία μέχρι νεωτέρας

Για την ελληνική Δημοκρατία οι σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία είναι στην κατάψυξη, σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη.

Όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνίας, δεν πρόκειται να έρθει τη Βουλή εάν δεν υπάρξει πλήρη συμμόρφωση της γείτονας χώρας.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Όπως είπε ο δημοσιογράφος του MEGA, Σωτήρης Μπολάκης, βασικός στόχος είναι να ξεκινήσει η συζήτηση και να «στριμώξουν» την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα – Ζάεφ για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ, η οποία σύμφωνα με τον δημοσιογράφου του MEGA, θα παράξουν αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στις 17 και στις 18 Ιουνίου το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εκδήλωση με θέμα «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή βραβείου Ειρήνης, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δοθεί στον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη συνεισφορά του στην ειρήνη.


Πηγή