Οι κυρώσεις κατά της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση εμποδίζουν την επείγουσα βοήθεια να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μετά τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη (7/2).
«Πολλά αεροπλάνα, φορτηγά αεροπλάνα, αρνούνται να προσγειωθούν στα αεροδρόμια της Συρίας, λόγω των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων», δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο Μπασάμ Σαμπάχ, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ.
«Έτσι, ακόμη και εκείνες οι χώρες που θέλουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια… δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φορτίο του αεροπλάνου λόγω των κυρώσεων», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το CNNi.
Ο Μπασάμ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης εμποδίζονται από την έλλειψη βοήθειας, λέγοντας: «Φυσικά η έλλειψη εξοπλισμού, η έλλειψη δυνατοτήτων στην κυβέρνηση, είναι εκεί, λόγω της κατάστασης και λόγω των κυρώσεων».
Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να βοηθήσουν. «Όλη η Συρία χρειάζεται αυτή τη βοήθεια, επομένως, όποτε και ό,τι κι αν λάβουμε, θα είναι για όλους τους Σύρους», είπε.
Τα περισσότερα από τα θύματα στη Συρία έχουν αναφερθεί στα βορειοδυτικά της χώρας, κυρίως στις πόλεις Χαλέπι, Χάμα, Λατάκια και Ταρτούς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Αυτή η περιοχή πάλευε ήδη να ανοικοδομήσει ζωτικής σημασίας υποδομές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τους συνεχείς εναέριους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 300.000 από το 2011.
Ο μισός από τον πληθυσμό των 4,6 εκατομμυρίων της βορειοδυτικής Συρίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του λόγω της σύγκρουσης, με 1,7 εκατομμύρια να ζουν τώρα σε σκηνές και καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF. Ο οργανισμός ανέφερε ότι πέρυσι 3,3 εκατομμύρια Σύροι στην περιοχή βρίσκονταν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.
Αρκετές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιντλίμπ, εξακολουθούν να ελέγχονται από αντικυβερνητικούς αντάρτες.
ΗΠΑ: Βοηθάμε τον «λαό της Συρίας», αλλά όχι τη Δαμασκό
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες Τρίτη πως συνεργάζεται με ΜΚΟ στη Συρία για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά αρνούμενη οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό.
«Στη Συρία, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», είπε στον Τύπο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
«Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτή τη βοήθεια ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει» τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει, συνέχισε επιμένοντας πως «τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Προηγουμένως, στέλεχος αρμόδιο για τη διεύθυνση επιχειρήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID), ο Στίβεν Άλεν, διαβεβαίωνε από την Άγκυρα ότι «όλες μας οι ανθρωπιστικές προσπάθειες κατευθύνονται επί του παρόντος στη βορειοδυτική Συρία».
Η αμερικανική βοήθεια συνίσταται στην υποστήριξη των ομάδων που εκτελούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στην προσφορά λύσεων ως προς τη στέγη και τροφίμων, συμπλήρωσε ο κ. Άλεν, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομάσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις-εταίρους των ΗΠΑ, για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών στη Συρία εντοπίζονται σε τομείς που δεν ελέγχονται από τις αρχές της χώρας όπου μαίνεται πόλεμος για δώδεκα χρόνια.
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό, απορρίπτουν κάθε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αρνούνται να της διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια για την ανοικοδόμηση.
πηγή