Τη δημιουργία νέας δομής για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων και των φαινομένων απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, προβλέπει το σχέδιο νόμο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διαδικασία η οποία προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου.

Η νέα δομή θα φέρει την ονομασία Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), θα είναι αυτοτελής και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η ΔΙΜΕΑ, εκτός από τους ελέγχους που η ίδια θα κάνει, θα έχει και την ευθύνη για τον συντονισμό των ελέγχων που αφορούν το παρεμπόριο και διενεργούνται από την ΑΑΔΕ, τη Δημοτική Αστυνομία, τον ΕΦΕΤ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κ.ά. Προβλέπεται δε ρητά η συνεργασία της με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς και αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών. Θα τηρεί επίσης κεντρικό πληροφοριακό σύστημα αναφοράς καταγγελιών και παροχής πληροφοριών για θέματα παράνομης διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. Στη ΔΙΜΕΑ συστήνεται θέση διοικητή με τριετή θητεία και δυνατότητα ανανέωσης για τρία ακόμη χρόνια, ο οποίος θα ορίζεται από τον υπουργό Ανάπτυξης. Στη νέα δομή θα μεταφερθούν επίσης οι αρμοδιότητες του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών και του Τμήματος Χημικών Αναλύσεων, που σήμερα υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή διοικητικών προστίμων από 1.500 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τεμαχίων προϊόντων «μαϊμού». Στην περίπτωση εντοπισμού άνω των 3.000 τεμαχίων παράνομων προϊόντων θα κατάσχονται και τα μέσα διακίνησης. Οι ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ θα ενεργούν ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, χωρίς να έχουν αυτή την ιδιότητα, ενώ για την εκτέλεση των ελέγχων θα επιτρέπεται η άρση του τραπεζικού, φορολογικού και τηλεφωνικού απορρήτου.

Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν ορίζονται ως αρχές επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων του ν. 4177/2013 (Δημοτική Αστυνομία, Ελληνική Αστυνομία κ.ά.), όπως επιβάλλουν και αυτοί διοικητικά πρόστιμα, προκειμένου να μην περιορίζουν το εύρος του ελέγχου τους σε περίπτωση παραβάσεων μόνο στο μέτρο της κατάσχεσης και καταστροφής.

kathimerini.gr