Πολλαπλά οφέλη βλέπουν οι αναλυτές για την οικονομία, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις από την έκδοση του 15ετούς ομολόγου, πέραν του χαμηλού επιτοκίου και της ισχυρής ζήτησης που συγκεντρώθηκε, καθώς ουσιαστικά η χώρα δεν είχε ανάγκη νέας χρηματοδότησης, αλλά ενός ισχυρού σινιάλου προς την επενδυτική κοινότητα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το 15ετές είναι το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ από την αρχή της κρίσης. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 18,8 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει συγκεντρώσει ελληνική έκδοση από το 2014, ενώ το τελικό επιτόκιο κινήθηκε στο 1,91%, 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (και με το κουπόνι στο 1,875%).
1. Οι επενδυτές. Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας φέτος είναι μηδενικές, ωστόσο στόχο έχει να προχωρήσει σε προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις για τη βελτίωση της επενδυτικής βάσης αλλά και της ρευστότητας της αγοράς, με τη μείωση της έκθεσης των εντόκων να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ενα πρώτο σημαντικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο, λοιπόν, είναι πως η χθεσινή έκδοση επιτυγχάνει όλους αυτούς τους στόχους και κυρίως την ενίσχυση της επενδυτικής βάσης, καθώς περίπου το 80% της έκδοσης διανεμήθηκε σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, ενώ μόλις το 5% σε hedge funds, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά.
2. Η βιωσιμότητα. Η έκδοση «ξεπερνά» τα όρια που έχουν θέσει οι δανειστές όσον αφορά το έως πότε είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Η Ελλάδα κέρδισε το μεγάλο στοίχημα του 15ετούς», όπως σχολιάζει στην «Κ» παράγοντας της αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι το σημαντικό μήνυμα που έστειλαν οι επενδυτές σε αγορές, οίκους αξιολόγησης και πιστωτές είναι πως δεν βλέπουν ρίσκο γύρω από τη χώρα, ακόμα και πέραν του 2032, έτος έως το οποίο το Eurogroup έχει κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Οπως σημειώνει στην «Κ» και η οικονομολόγος της Capital Economics, Μέλανι Ντεμπόνο, η σημαντική ζήτηση για την έκδοση αντικατοπτρίζει την άποψη των αγορών σχετικά με τον περιορισμένο κίνδυνο πλέον γύρω από την Ελλάδα, ενώ η ίδια η έκδοση αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντλεί η χώρα κεφάλαια πλήρως από τις αγορές για να εξοφλήσει τα δάνειά της τα επόμενα χρόνια.
3. Τέλος κρίσης. Αποτελεί το πιο ισχυρό σημάδι ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει πλέον τελειώσει. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Σεμπάστιεν Γκάλι, ανώτερος μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Management, η ικανότητα μιας κυβέρνησης να μπορεί να δανείζεται σε τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μετά μια επική οικονομική κρίση, είναι ένα σαφές σημάδι στην αγορά ότι αυτή η περίοδος ανήκει πλέον για τα καλά στο παρελθόν.
4. Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Η επιτυχία του 15ετούς προσφέρει και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ελληνική κυβέρνηση για τις συζητήσεις της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με τους πιστωτές, αναφέρουν πηγές της αγοράς.
Οσο το κόστος δανεισμού υποχωρεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά στα οποία βασίστηκε η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, τόσο αυξάνονται τα περιθώρια για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιη η συμφωνία για τη δεύτερη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, καθώς το επιτόκιο του 15ετούς σε συνδυασμό με τις προσεχείς «εξόδους» θα βελτιώσουν το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας.
Οπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».
5. Βελτίωση περιβάλλοντος. Τέλος, ένα άλλο πολύ σημαντικό «κέρδος» από την επιτυχή αυτή έκδοση του 15ετούς είναι το βελτιωμένο περιβάλλον που διαμορφώνεται πλέον για τις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Η έξοδος του ΟΔΔΗΧ στη 15ετία, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, ανοίγει τη συζήτηση για βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει θετικά για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών: θα αυξήσουν τον όγκο των εργασιών τους και άρα την κερδοφορία τους.
Επίσης, οι συστημικές τράπεζες χρειάζεται φέτος να βγουν στις αγορές με εκδόσεις χρέους, και αυτή η κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ διευκολύνει σαφώς την πρόσβασή τους στις αγορές, με τρόπο που δεν θα μπορούσε να το κάνει ένας τίτλος μικρότερης διάρκειας από το ελληνικό Δημόσιο. Αλλωστε, άμεσα αναμένεται και η Alpha Bank (μετά την ΕΤΕ και την Πειραιώς, το περασμένο καλοκαίρι) να προχωρήσει σε έκδοση Tier 2. Την ίδια στιγμή, η «έξοδος» αυτή διευκολύνει και τις ελληνικές εισηγμένες να εκδώσουν επίσης χρέος με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.