Τα 8 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα

 

Είναι τόσο απλά και «αθώα» κι όμως, μπορούν να κάνουν ένα φαγητό σκέτη αποτυχία, τα λαχανικά «μαραμένα» αντί για ζωντανά και λαχταριστά και το κρέας σας στεγνό αντί για ζουμερό και νόστιμο. Ιδού τα οκτώ πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην κουζίνα και οι τρόποι να τα αποφύγετε ώστε τα μαγειρέματά σας να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.



Δεν διαβάζετε ολόκληρη την συνταγή πριν αρχίσετε το μαγείρεμα



Είναι σαν να ξεκινάτε ένα ταξίδι χωρίς να κοιτάζετε τον χάρτη, θεωρώντας πως ξέρετε τον δρόμο. Έτσι, μπορεί να παραλείψετε σημαντικά βήματα της συνταγής, να μην διαβάσετε προσεκτικά και να βάλετε την ντομάτα πριν από τα κρεμμύδια, ή να βρεθείτε ξαφνικά χωρίς ένα σημαντικό υλικό στο ντουλάπι σας και να καταλήξετε σε μια αστοχία στο πιάτο σας που θα ήταν πολύ εύκολο να αποφύγετε. Φροντίστε να προχωράτε με αργά και σταθερά βήματα, όπως αυτά σημειώνονται στην συνταγή, δίνοντας προσοχή στα ρήματά της (π.χ. ψιλοκόβω και όχι απλώς κόβω, βράζω και όχι τηγανίζω κ.ο.κ.).



Δεν έχετε μάθει τον φούρνο σας



Κάθε ηλεκτρική συσκευή μαγειρέματος έχει τα δικά της… χούγια, τα οποία, αν μαγειρεύετε συχνά, θα έχετε παρατηρήσει. Ανάλογα με την παλαιότητα ή τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του, κάθε ένας φούρνος μπορεί να ψήνει πιο γρήγορα από έναν άλλον – γι’ αυτό και στις συνταγές συχνά υπάρχει ένα «περιθώριο» θερμοκρασιών (αναφέρουν για παράδειγμα «ψήστε στους 200-220 βαθμούς). Επίσης, αρκετοί φούρνοι έχουν τα λεγόμενα «hot spots», τα σημεία όπου το φαγητό ψήνεται περισσότερο από τα υπόλοιπα (π.χ. στο πίσω μέρος του φούρνου), κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος ανομοιόμορφου ψησίματος. Για να εντοπίσετε αυτές τις ιδιαιτερότητες, κάντε το τεστ του ψωμιού: Γεμίστε ένα ταψί με φέτες ψωμιού, βάλτε τις να ψηθούν και δείτε ποιες φέτες «ροδίζουν» ή καίγονται πιο γρήγορα. Σε αυτά τα σημεία, αποφύγετε όσο είναι εφικτό να βάζετε σκεύη για ψήσιμο, πίτσες κλπ.



Δεν προθερμαίνετε αρκετά



Είτε πρόκειται για φούρνο, είτε για τηγάνι, το να τα έχετε προθερμάνει επαρκώς πριν βάλετε τα τρόφιμα να μαγειρευτούν είναι σημαντικό για την υφή τους και το τελικό αποτέλεσμα του φαγητού. Για παράδειγμα, η υψηλή θερμοκρασία ενός τηγανιού είναι σημαντική για να κρατήσει τους «χυμούς» των τροφίμων και να σωταριστούν σωστά τα υλικά, καθώς και για να μην κολλήσουν στον πάτο του σκεύους. Θυμηθείτε να θερμαίνετε για λίγα λεπτά τα σκεύη σας πριν προσθέσετε το λάδι, και αφήστε το με τη σειρά του να «κάψει» πριν προσθέσετε τα υλικά.



Ζυμώνετε παραπάνω από όσο πρέπει



Είτε πρόκειται για ζύμη (ψωμιά, κέικ, ζαχαροπλαστική, πίτες), είτε για κιμάδες, φροντίστε να αναμιγνύετε τα υλικά και να ζυμώνετε ή να χτυπάτε στο μίξερ όσο πρέπει και όχι παραπάνω, καθώς αυτός είναι ο λόγος που μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να βγει σκληρό. Τα υλικά απαιτούν τόση «ανάμιξη» όση χρειάζεται για να τα ενώσει σε μια ομοιογενή μάζα – περισσότερη «δουλειά» απλώς θα… κουράσει τα υλικά σας.

 

Βλέπετε τα λαχανικά σας «γκρίζα» και μαραμένα αντί για λαμπερά και τρυφερά αφού τα σωτάρετε; Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή τα προσθέσατε στο τηγάνι υγρά. Για να αποφύγετε τέτοιες αστοχίες, φροντίστε μετά το πλύσιμο των λαχανικών να τα στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί, ή ακόμη καλύτερα στα ειδικά περιστρεφόμενα σκεύη που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Θυμηθείτε επίσης πως το σωτάρισμα παίρνει ελάχιστα λεπτά – ίσως το άσχημο αποτέλεσμα να οφείλεται στην παραπάνω ώρα που τα αφήνετε στο σκεύος.



Βάζετε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα στο τηγάνι



Αν γεμίζετε όλη την επιφάνεια του τηγανιού με τρόφιμα ταυτόχρονα, παγιδεύετε την θερμότητα και δημιουργείτε ατμό. Έτσι, είναι πιθανότερο να αποτύχετε να παγιδεύσετε την γεύση στη χρυσαφένια υφή που θα έπαιρναν τα τρόφιμα αν τους δίνατε αρκετό χώρο να «αναπνεύσουν» όσο μαγειρεύονται μέσα στο σκεύος. Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, μαγειρέψτε σε δόσεις ή χρησιμοποιήστε περισσότερα του ενός τηγάνια.



Φοβάστε το αλάτι



Μην «λυπάστε» το αλάτι και τα καρυκεύματα. Οι πρέζες πιπεριού, μυρωδικών, αλλά κυρίως αλατιού είναι αυτές που βοηθούν στην ανάδειξη των πραγματικών γεύσεων του φαγητού. Κι αν φοβάστε ότι μπορεί το φαγητό σας να βγει αλμυρό, ερχόμαστε στο επόμενο μαγειρικό λάθος…



Δεν δοκιμάζετε στην πορεία του μαγειρέματος



Έτσι, χάνετε την ευκαιρία να διορθώσετε τυχόν αστοχίες, να δείτε πότε χρειάζεστε περισσότερο αλάτι, να διαπιστώσετε αν όντως ένα φαγητό είναι νόστιμο, σας πέτυχε ή αξίζει τον κόπο να ξεκινήσετε από την αρχή αν εντοπίσατε κάποια σημαντική αστοχία. Αξίζει να δοκιμάζετε σε κάθε στάδιο της συνταγής, όχι μόνο για να προλάβετε τα λάθη αλλά και γιατί έτσι θα αποκτήσετε βαθύτερη γνώση για το πώς κάθε είδος μαγειρέματος και επεξεργασίας αλλάζει τα υλικά και μεταμορφώνει τις γεύσεις.

 

 

 

Πηγή:tsekouratoi.gr