daneioliptes 1.jpg
daneioliptes 1.jpg

Ήρθαν πρόωρα τα Χριστούγεννα για δύο «κόκκινους» δανειολήπτες στον Βόλο.

Η μια περίπτωση αφορά έναν δημόσιο υπάλληλο στον οποίο έγινε κούρεμα κατά 70% στην οφειλή του και η άλλη  έναν συνταξιούχο  εκπαιδευτικό του οποίου αποδεσμεύτηκε το εφάπαξ του.

Και στις δύο περιπτώσεις των δανειοληπτών αναφέρεται η ιστοσελίδαtaxydromos.gr.Αναλυτικά:

Στην περίπτωση του δημοσίου υπαλλήλου το Ειρηνοδικείο Βόλου με απόφασή του ενέκρινε κούρεμα κατά 70% σε οφειλές που υπήρχαν προς το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απ’ όπου είχε δανειοδοτηθεί ο δανειολήπτης, αλλά το δάνειο «κοκκίνισε» τα τελευταία χρόνια, λόγω μείωσης εισοδημάτων.

Το δικαστήριο αναγνώρισε αδυναμία πληρωμών εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων του δημοσίου υπαλλήλου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «δεν εξασφαλίζει το απαραίτητο επίπεδο διαβίωσης για την οικογένειά του».

Αναγνωρίζοντας πως τα εισοδήματά του μετά και το «ψαλίδι» στις αποδοχές και την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού έχουν μειωθεί κατά 50%, διέταξε το κούρεμα των οφειλών του κατά 70% με διάσωση παράλληλα της κύριας κατοικίας του και εξαίρεση από την εκποίηση λοιπών περιουσιακών του στοιχείων.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου και διέταξε την αποπληρωμή του συνολικού ποσού των 36.240,00 ευρώ σε 22 έτη, ήτοι με μηνιαίες δόσεις των 120,00 ευρώ για τους πρώτους 27 μήνες και στη συνέχεια με δόσεις των 137,50 ευρώ για τα επόμενα είκοσι έτη προς διάσωση της κύριας κατοικίας, έναντι μηναίων δόσεων 700,00 ευρώ περίπου και συνολικής οφειλής ποσού 124.457,05 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό το συνολικό «κούρεμα» ανήλθε στο ποσό των 88.217 ευρώ καταλαμβάνοντας το 70 % των δανείων.

Αποδεσμεύεται το εφάπαξ

Στην περίπτωση του συνταξιούχου εκπαιδευτικού ο οποίος περίμενε πως και πως το εφάπαξ, όμως fund προχώρησε σε μερική κατάσχεσή του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, το Ειρηνοδικείο Βόλου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία διατάσσεται η αποδέσμευσή του.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός είχε πάρει στεγαστικό δάνειο ύψους 90.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τις δόσεις του δανείου τις κατέβαλες από το 2003 καθώς γινόταν απευθείας παρακράτηση από τον μισθό της και το αρχικό κεφάλαιο είχε μειωθεί περίπου στα 63.000 ευρώ, ενώ ήδη είχε υπαχθεί στο καθεστώς του «νόμου Κατσέλη» (νόμος 3869/2010).

Όμως, επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί και σύμφωνα με ρήτρα της δανειακής σύμβασης που είχε υπογράψει, το 1/4 του εφάπαξ, έπρεπε να πάει για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο funds του Λονδίνου που το είχε αγοράσει. Αντί αυτό δεσμεύτηκε πολύ μεγαλύτερο ποσό, με αποτέλεσμα ο θιγόμενος δανειολήπτης να προσφύγει στη δικαιοσύνη, απαιτώντας την αποδέσμευση του εφάπαξ ποσού προκειμένου να μπορεί να αποπληρώσει με διακανονισμό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

 


enikonomia.gr