Ξεχάστε την αναγνώριση προσώπου- οι επιστήμονες λένε ότι η ταυτοποίησή μας θα γίνεται στο μέλλον με βάση τις…φλέβες μας.

Η βιομετρική αναγνώριση γίνεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο δημοφιλής, με την αναγνώριση προσώπου να χρησιμοποιείται σε ποικίλους χώρους, από τα αεροδρόμια και τα αστυνομικά τμήματα έως τα νυχτερινά κλαμπ, ενώ η αναγνώριση ατόμων με βάση τη φωνή τους, τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ή την ίριδα του ματιού τους χρησιμοποιείται επίσης εκτεταμένα για λόγους ασφαλείας σε πολλούς τομείς.

Παρόλα αυτά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία επισήμαναν ότι όλες οι παραπάνω τεχνικές έχουν λίγο-πολύ γνωστά μειονεκτήματα.

Πρώτα απ’ όλα, τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν εύκολα να συλλεχθούν από επιφάνειες που έχει αγγίξει κάποιος και να αντιγραφούν από κάποιον τρίτο.

Η αναγνώριση προσώπου, επίσης, είναι εύκολο να παρακαμφθεί, ακόμη και με τη χρήση φωτογραφιών κάποιου άλλου από τα social media.

Όσον αφορά την αναγνώριση με βάση την ίριδα του ματιού, οι επιτήδειοι μπορούν επίσης να ξεγελάσουν τα συστήματα, με τη χρήση των κατάλληλων φακών επαφής.

Από την άλλη, τα μοτίβα των φλεβών που φέρουμε στα χέρια μας δεν μπορούν εύκολα να αντιγραφούν από τις επιφάνειες που αγγίζουμε, καθώς βρίσκονται κάτω από το δέρμα μας, ούτε και να αναπαραχθούν με ακρίβεια από μια φωτογραφία.

Χρησιμοποιώντας μια 3D κάμερα, οι επιστήμονες τράβηξαν περίπου 17.500 φωτογραφίες 35 ανθρώπων που κρατούσαν το χέρι τους σε κλειστή γροθιά, και κατέγραψαν έτσι με ακρίβεια τα διαφορετικά μοτίβα φλεβών που έφεραν στα χέρια τους.

Επεξεργαζόμενοι αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι η μέθοδος αναγνώρισης με βάση τις φλέβες μπορεί να έχει έως και 99% ακρίβεια.

Η μέθοδος αυτή της αναγνώρισης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα συστήματα ασφαλείας συσκευών όπως τα λάπτοπ και τα smartphones.

Παρόλο που σαν ιδέα δεν είναι εντελώς καινούργια, η τεχνολογία των 3D καμερών που απαιτείται για την εφαρμογή της αναγνώρισης μέσω των φλεβών είναι αρκετά προχωρημένη, και έτσι μέχρι στιγμής δεν είχε ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, που αναμένεται να κερδίσει έδαφος στα προσεχή χρόνια.

ΠΗΓΗ: CNN , eleftherostypos.gr

Πηγή