louna.png
louna.png

Τα παιδικά γέλια έγιναν ουρλιαχτά. Η διασκέδαση μετατράπηκε σε εφιάλτη και η χαρά, σε σπαραγμό.

Ο θάνατος του 19χρονου αγοριού, σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής  έρχεται να προστεθεί σε μια θλιβερή λίστα νεαρών, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους άδικα, επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν να αποτρέψουν τέτοιου είδους δυστυχήματα σε εξωτερικούς χώρους ψυχαγωγίας.

Απρίλιος 2014

27 Απριλίου 2014, ένα 13χρονο αγόρι χάνει τη ζωή του σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό. Το παιδί βρισκόταν με την 9χρονη αδελφή του μέσα σε μια κυλινδρική πλαστική μπάλα η οποία επέπλεε πάνω σε μια πισίνα.

Ο δυνατός άνεμος φύσηξε, και η πλαστική μπάλα η οποία δεν ήταν δεμένη σε κάποιο ιμάντα σηκώθηκε στον αέρα και εκσφενδονίστηκε 30 μέτρα μακριά από την πισίνα.

Ο 13χρονος Βασίλης κατά την πτώση του, χτύπησε σε κάγκελα και σιδεριές και σιδερένιες κατασκευές με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό και τον βαρύ τραυματισμό της 9χρονης τότε αδερφής του.

7 χρόνια μετά την ασύλληπτη τραγωδία η μητέρα του 13χρονου είπε, στο δικαστήριο:

«Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου ‘πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις’. Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο “Μιχάλη ένας αέρας” και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. Έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου. Εκεί ήταν θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού. Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν τις αισθήσεις του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα».

Στην υπόθεση καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια ο υπεύθυνος του λούνα παρκ και ο ιδιοκτήτης των παιχνιδιών.

Καταδικάστηκαν αμετάκλιτα στη μέγιστη ποινή που προβλέπεται για πλημμέλημα 5ετη φυλάκιση η οποία μετατράπηκε σε χρήμα.

Ενώ ο διαχειριστής της ιδιοκτήτριας εταιρείας, βουλγαρικής καταγωγής, καταδικάστηκε για το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης και όχι για την ανθρωποκτονία, επειδή εξαφανίστηκε και δεν δικάστηκε ποτέ.

Αύγουστος 2019

30 Αυγούστου 2019, Αλμυρός βόλου. Από τη μια στιγμή στην άλλη η βόλτα στο λούνα παρκ για μια παρέα εφήβων μετατράπηκε σε τραγωδία.

Ένα 14χρονο κοριτσάκι εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι χαλί, το κορμάκι του καρφώθηκε στο ταψί και σφηνώθηκε κάτω από τον σιδερένιο μηχανισμό πέφτοντας στο κενό, από 10 μέτρα ύψος.

Πριν από 2 χρόνια η εισαγγελία Βόλου διέταξε να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε τρία άτομα για την υπόθεση του τραγικού θανάτου της 14χρονης μαθήτριας, στο λούνα πάρκ.

Στην ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ, στον τεχνικό ασφαλείας και στον χειριστή του μηχανήματος.

Γίνονται έλεγχοι στα μηχανήματα;

Πόσα δυστυχήματα αναρωτιέται κανείς πρέπει να συμβούν για να αλλάξει κάτι;

Τα δυστυχήματα αυτά που έγιναν μέσα στην δεκαετία και χάθηκαν ζωές σε λούνα παρκ εκ των υστέρων, εντοπίστηκαν οι ελλείψεις στις προδιαγραφές ασφαλείας των χώρων και προβλήματα στη λειτουργία των παιχνιδιών.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε η λειτουργία τους χωρίς τις απαραίτητες άδειες, όπως συνέβη και τώρα με τον τραγικό θάνατο του 19χρονου στην Χαλκιδική.

Δύο μόνο ιδιωτικές εταιρίες είναι πιστοποιημένες από το υπουργείο Ανάπτυξης να δίνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την ασφάλεια των παιχνιδιών στα λούνα παρκ.

Οι επιθεωρητές δεν πηγαίνουν μόνοι τους αλλά οι ιδιοκτήτες πρέπει να τους ειδοποιήσουν.

«Αυτοί όταν έρχονται κάνουν τεστ με υγρά για να δουν μέσα από τα σίδερα δηλαδή ένα σίδερο άμα το κοιτάς απέξω μπορεί να έχει 5 kg μπογιά και να σου φαίνεται εσένα γυαλιστερό και από μέσα να είναι σάπιο. Τους φωνάζεις εσύ και κάνουν για να πάρεις τις πιστοποιήσεις. Αυτές είναι οι εταιρείες που σου λέω που είναι πιστοποιημένες, δεν μπορούνε τώρα να γυρνάνε τα (λούνα παρκ) ποιος θα τους πληρώνει να το κάνουνε αυτό; Αυτές τις φωνάζουμε ο καθένας μας όταν τελειώνουν τα πιστοποιητικά μας και αυτοί ελέγχουν τα σημεία που μπορεί να έχουν φθορές που μπορεί να έχουνε», είπε ιδιοκτήτης λούνα παρκ.

Αρκετά είναι και τα περιστατικά σοβαρών ατυχημάτων σε λούνα παρκ. Τον Οκτώβριο του 2019, ένα κοριτσάκι τριών τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, όταν έπεσε από ένα παιδικό τρενάκι στη Ναύπακτο, ενώ πριν 2 χρόνια τέσσερα άτομα υπέστησαν τραυματισμούς σε λούνα παρκ στου Ρέντη όταν ένα τρενάκι προσέκρουσε με ταχύτητα στο νερό.


Πηγή