Αναφορικά με τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις τοποθετήθηκε ο κ. Βορίδης.

«Αυτές οι κινητοποιήσεις που υπάρχουν τις τελευταίες 15 μέρες, με αφορμή και αιχμή το δυστύχημα στα Τέμπη, είναι προφανές ότι συγκλίνουν εκεί αιτήματα για να πάρει ο κόσμος τη ζωή του πίσω μετά τα προβλήματα της πανδημίας, της ακρίβειας, είναι ακηδεμόνευτες, μαζικές, κριτικές ως προς το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο δηλαδή, αντικυβερνητικές, διαμορφώνουν σοβαρές αλλαγές, στους συσχετισμούς που θα προκύψουν στις επερχόμενες εκλογές», είπε αρχικά.

«Διαμορφώνουν  συνειδήσεις για διαφοροποίηση, για επιλογή εναλλακτικής πρότασης με βάση νέες πολιτικές, νέο παραγωγικό μοντέλο, δημόσιες υποδομές. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ ενισχυμένη η προοπτική, της εναλλακτικής διακυβέρνησης με κορμό την Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμώ θα είναι νικηφόρα. Βεβαίως συνεργατικά με κόμματα του ευρύτερου δημοκρατικού πλαισίου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βορίδης σχολίασε πως, «η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία από τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, είναι κατώτερη του 15%».

Για τον Παύλο Πολάκη επεσήμανε πως, «ο Παύλος Πολάκης ανήκει στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, έχει στείλει μία επανορθωτική επιστολή. Θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις με την παρουσία του ίδιου. Δεν θα κάνω την συζήτηση για το εάν θα πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια ή όχι, όταν υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα όργανα που θα συζητήσουν».

Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο κ. Καρχιμάκης.

«Εκ των πραγμάτων κάθε φορά που συζητάμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, από μόνοι σας, αποδέχεστε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Στην ουσία προσδιορίζετε και αναγνωρίζετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θεωρούμε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με την αντιπολίτευση που έχουμε κάνει, συστηματική, συγκρουσιακή και εποικοδομητική αντιπολίτευση, θα έχουμε μεγάλο διψήφιο και θα είμαστε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων», υπογράμμισε με τη σειρά του.

«Αυτές τις δημοσκοπήσεις τις δέχομαι σε ΄ναν βαθμό, αλλά δεν δέχομαι ότι θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτό που απεικονίζουν οι δημοσκοπήσεις, διότι υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων, ένα ποσοστό που δεν απαντάει στις δημοσκοπήσεις και όλοι αυτοί θα έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές. είναι ποσοστό που κινείται στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και θα είμαστε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, όχι το συμπλήρωμα του ενός ή του άλλου. Υπάρχει και η τρίτη εντολή που θα κληθούμε να πάρουμε και θα την αξιοποιήσουμε», υποστήριξε ο κ. Καρχιμάκης.

Για την ενδεχόμενη συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ,  ο κ. Βορίδης είπε πως, «ρωτάτε τη ΝΔ εάν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και δεν ρωτάτε το ΠΑΣΟΚ εάν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ; Το ζήτημα της αυτοδυναμίας που ζητά η ΝΔ είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δεν έχει να κάνει με τις μετρήσεις, ούτε με την δημοσκοπική αποτύπωση. Έχει να κάνει με το πώς πιστεύει ότι κυβερνάται αποτελεσματικότερα μία χώρα. Το λέμε γιατί εμείς ως ΝΔ έχουμε συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο καθένας από εμάς αλλά και ο ελληνικός λαός  έχει την εμπειρία των συγκυβερνήσεων. Η συζήτηση πάνω στο δυστύχημα, δείχνει μία γενικότερη εικόνα. Δείχνει προβάδισμα της ΝΔ, με μείωση της διαφοράς. Δείχνουν ότι δεν υπάρχουν δημοσκοπικά κέρδη για την αντιπολίτευση, μόνο για μικρότερα κόμματα της τάξεως του 0,5%, κι βλέπουμε και μετακίνηση των ψηφοφόρων στου αναποφάσιστους».

«Η αυτοδυναμία είναι στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με το πώς θεωρούμε ότι πρέπει να κυβερνάται η χώρα», τόνισε.

«Για μας στρατηγική επιλογή είναι η απλή αναλογική με διακύβευμα ένα νέο παραγωγικό μοντέλων, ακύρωση νόμων της ΝΔ, αναφορικά με τα δικαιώματα εργαζομένων. Μία συνολική ατζέντα. Είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας σε αντίθεση με την ΝΔ. Με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στην κάλπη θα υπάρχει λύση δημοκρατική, συνεργατική, ανοχών κι συναινέσεων. Εάν θα είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα, δεν εικοτολογώ», επεσήμανε ο κ. Βούτσης κλείνοντας.


Πηγή