Σε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εστιάζει η Bild και συγκεκριμένα στην «εισβολή» λεοντόψαρων -ψαριών με δηλητηριώδη αγκάθια- στις κυπριακές θάλασσες μέσω του Σουέζ.

«Τα λεοντόψαρα θα γίνουν πληγή για τη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος της Bild, η οποία αποδίδει την αύξησή τους στα νερά της Μεσογείου «στην κλιματική αλλαγή». Όπως σημειώνει, «μέσα σε ένα χρόνο τα λεοντόψαρα έχουν κατακλύσει σχεδόν το σύνολο των νοτιοανατολικών ακτών της χώρας, σύμφωνα με ερευνητές του περιοδικού ‚Μarine Biodiversity Records‘. Τα ψάρια αυτά έχουν επίσης εντοπιστεί στα νερά της Καραϊβικής, στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ από τη Φλόριντα ως τη Νέα Υόρκη, στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Τουρκία. Oι ερευνητές επικαλούνται πληροφορίες δυτών και ψαράδων. Τα λεοντόψαρα υπό κανονικές συνθήκες ζουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό-Ειρηνικό Ωκεανό‘ (…) H διώρυγα του Σουέζ ενώνει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο».

Όπως σημειώνει η Bild, επικαλούμενη ερευνητές, τα λεοντόψαρα, που τρέφονται με μεγάλες ποσότητες μικρών ψαριών και οστρακοειδών, αποτελούν κίνδυνο για τους τοπικούς πληθυσμούς μικρών ψαριών. Στις Μπαχάμες και στην Ονδούρα πάντως, αναφέρει η Bild, οι ψαράδες έχουν βρει ως λύση την αλιεύσή τους, μιας και, παρά τα δηλητηριώδη αγκάθια τους, αποτελούν εκλεκτό πιάτο στα τοπικά εστιατόρια.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή