Τρώγονται σε ελληνικές σαλάτες, με φασόλια, με “αλοιφές” και, φυσικά, ως σνακ από μόνες τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ελιές έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία είναι γνωστά. Όμως, πρόσφατα οι ελιές ήρθαν επίσης στο προσκήνιο ως υγιεινή υπερτροφή.

Είναι οι ελιές καλές για την υγεία σας;

Οι ελιές είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη Ε και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν προστατευτική δράση κατά της οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και για την υγεία της καρδιάς. Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία;

Ελιές και αντιοξειδωτικά

Έχει αποδειχθεί ότι τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Οι ελιές όλων των ειδών είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη μείωση της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα. Μια προηγούμενη μελέτη το 2009 έδειξε ότι η κατανάλωση ορισμένων τύπων πάστας ελιάς σημαντικά φάνηκε να αυξάνει.

Ελιές για την υγεία της καρδιάς

Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στις ελιές, έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και να προστατεύει την LDL (κακή) χοληστερόλη από την οξείδωση. Ωστόσο, οι καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης ελιών υποστηρίζονται και από άλλες μελέτες. Οι ελιές και το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ελιές για την υγεία των οστών

Έχει διαπιστωθεί ότι οι μεσογειακές χώρες έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε σχέση με άλλα μέρη της Ευρώπης και έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι ελιές μπορεί να προλαμβάνουν την οστεοπόρωση. Ο λόγος για αυτό; Ορισμένες φυτικές ενώσεις στις ελιές και το ελαιόλαδο έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την απώλεια οστικής μάζας σε μελέτες σε ζώα και εργαστήρια. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν επίσης ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

Ελιές για την πρόληψη του καρκίνου

Οι ειδικοί παρακινήθηκαν να διερευνήσουν αυτή την πιθανότητα από το γεγονός ότι οι ελιές και το ελαιόλαδο καταναλώνονται ευρέως στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και ελαϊκό οξύ. Σύμφωνα με μελέτες παρατήρησης και εργαστηριακές μελέτες, οι ενώσεις αυτές στις ελιές διαταράσσουν τον κύκλο ζωής των καρκινικών κυττάρων στο μαστό, το παχύ έντερο και το στομάχι.

Ωστόσο, απαιτούνται μακροχρόνιες ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση ελιών ή ελαιολάδου οδηγεί σεμείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου.


Πηγή