Η απώλεια είναι κάτι που κάποια στιγμή έχει συμβεί σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Αλλωστε το να στερούμαστε, χωρίς να το έχουμε επιλέξει, κάποιον, κάτι ή ακόμα και μια κατάσταση μας προκαλεί λύπη και πόνο και μας βυθίζει σε μια περίοδο πένθους.

Παρ’ όλα αυτά το πένθος, το οποίο φυσικά και αναπόφευκτα προκαλεί θλίψη, είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής και γι’ αυτό, όταν μας συμβεί κάποια απώλεια, βιώνουμε το πένθος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την απώλεια.

Τα πέντε στάδια του πένθους

Η διάρκεια του πένθους, αν και πολύ δυσάρεστη, είναι μια απαραίτητη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας επεξεργαζόμαστε την απώλεια, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για αυτό που μας συμβαίνει.

Οι ειδικοί έχουν περιγράψει τα 5 στάδια του πένθους. Αυτά είναι:

Η άρνηση, που ακολουθεί το σοκ της απώλειας και είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας, που προσπαθεί να μη μας «αφήσει» να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί.

Στη συνέχεια έρχεται ο θυμός, που απευθύνεται σε αυτόν που έφυγε αλλά και σε όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται -ή και όχι- με την απώλεια (π.χ. γιατροί) ή ακόμα και στον ίδιο τον Θεό.

Με τον θυμό όμως συνειδητοποιούμε τι έχει συμβεί και περνάμε έτσι στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, όπου σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να είχε γίνει ή να έχει πάει διαφορετικά, και έτσι στη διάρκειά του είναι πιθανό να έχουμε τύψεις και ενοχές.

Ακολουθεί η θλίψη, όπου συνειδητοποιούμε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό είναι το πιο δύσκολο στάδιο και ουσιαστικά αυτό που φοβόμαστε να μας συμβεί, να πέσουμε σε θλίψη δηλαδή.

Τέλος, έρχεται η αποδοχή της απώλειας, που είναι δύσκολη και πολύ σκληρή αλλά απαραίτητη ώστε να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί και να φτάσουμε να το αποδεχτούμε και τελικά να το ξεπεράσουμε.

Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει όχι μόνο η θέλησή μας να ξεπεράσουμε το πένθος, αλλά και η υποστήριξη από τους φίλους, τους συγγενείς μας και τους ειδικούς. Γι’ αυτό και πρέπει οι συγγενείς και οι φίλοι να έχουμε τον νου μας και να φροντίζουμε, να παρατηρούμε και να προσέχουμε τον πενθούντα και αν δούμε ανησυχητικά συμπτώματα να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών.


Πηγή