Τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, ωστόσο για να το αντιληφθούμε θα πρέπει να μας προβληματίσει οποιαδήποτε αλλαγή της συνηθισμένης καθημερινής συμπεριφοράς του.

Ξαφνική νωχελικότητα, νωθρότητα, άρνηση λήψης τροφής, αδυναμία έγερσης, άρνηση παιχνιδιών, απροθυμία για περίπατο, αδιαφορία κατά την επάνοδό μας στο σπίτι, τάση απομόνωσης ή και εκδήλωση αδικαιολόγητου εκνευρισμού και επιθετικότητας, είναι σημάδια ψυχοσωματικών μεταβολών που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Συγκεκριμένα:

Εκκρίσεις από τα μάτια (δάκρυα), από τη μύτη ή και το στόμα (βλέννες, σάλια ), ίσως υποδηλώνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού ή και του πεπτικού συστήματος. Εξίσου ανησυχητικά σημάδια είναι ο επίμονος βήχας, ο έμετος και η αδικαιολόγητη αλλαγή της χροιάς της φωνής ή και η αφωνία.

Κυρίαρχα συμπτώματα επίσης σε νόσους του πεπτικού συστήματος είναι η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα. Κύρτωση της ράχης σημαίνει συνήθως πόνο στην κοιλιά ή και κολικό. Τρομώδεις κινήσεις των πρόσθιων ή οπίσθιων άκρων μπορεί να είναι αποτέλεσμα αδυναμίας στήριξης λόγω αρθρίτιδας ή παθήσεων των οστών, αλλά και σημείο υπογλυκαιμίας, πτώσης του αιματοκρίτη και γενικότερης αδυναμίας.

Αλλαγές του χρώματος του δέρματος ή του τριχώματος, καθώς και ασύμμετρη ή υπερβολική απώλεια μανδύα, είναι επίσης λόγοι που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην διερεύνηση των αιτίων τους. Ξαφνικά τρέμουλα κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι αποτελέσματα κόπωσης και ονείρων, αλλά και ρίγη πυρετού.

Οιδήματα (πρηξίματα), πληγές, όγκοι σπυράκια και ερεθισμοί, συνήθως κάτι θέλουν να μας πουν. Δυσοσμία στόματος, αυτιών ή σώματος, μπορεί να σημαίνει στοματίτιδα, ωτίτιδα ή δερματίτιδα, αντίστοιχα.

Αιφνίδια κόπωση κατά τη βόλτα καθώς και κυάνωση των βλεννογόνων (μπλε γλώσσα), ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από βήχα είναι προάγγελοι νοσημάτων του κυκλοφορικού ή του αναπνευστικού συστήματος.

Αλλαγή της συχνότητας ούρησης, της ποσότητας και του χρώματος των ούρων, μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του ουροποιητικού συστήματος.

Εκκρίσεις από την ουρήθρα των αρσενικών, συνήθως πυώδεις ή δύσοσμες, καθώς και από τον κόλπο των θηλυκών ή αδιαφορία σε σεξουαλικά ερεθίσματα και απουσία οιστρικού κύκλου στα θηλυκά, θα πρέπει να μας ανησυχούν στην κατεύθυνση παθήσεων του γεννητικού συστήματος.


Πηγή