Η ανασφάλεια, αυτό το τρομερά ενοχλητικό συναίσθημα που έχουμε κάποιες φορές, έχει τη βάση της στην παιδική ηλικία.
Το άτομο με συναισθηματική ανασφάλεια αισθάνεται ότι του επιτίθονται εκατέρωθεν, ότι οι άλλοι, σημαντικοί και μη, μονίμως το έχουν κάτω από το μικροσκόπιο και το παρατηρούν, το κριτικάρουν ή το αντιπαλεύονται. Το άτομο με συναισθηματική ανασφάλεια βρίσκει ότι στα λόγια των άλλων υπάρχει πάντα μια αιχμή εναντίον του.
Πολλές φορές νιώθει ότι οι άλλοι έχουν μόνο προτερήματα και το ίδιο μόνο ελαττώματα.
Η ανασφάλεια αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητά μας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την εντοπίσουμε και να την εξαφανίσουμε από τη ζωή μας.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε πολλές ανασφάλειες, οι οποίες μας εμποδίζουν να ευτυχήσουμε και να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας;
Συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με άλλους. Ο καθένας μας είναι μοναδικός και με τη σύγκριση μόνο δυστυχία θα αντιμετωπίζουμε.
Δεν υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Αν συνεχώς υποχωρούμε, χωρίς να υπερασπιζόμαστε τα πιστεύω μας, χάνουμε τη φωνή και το δίκιο μας.
Δυσκολευόμαστε να πάρουμε μόνοι μας αποφάσεις. Εμπιστευόμαστε περισσότερο την κρίση των άλλων, καθώς πιστεύουμε πώς η δική μας άποψη θα είναι πιθανώς λανθασμένη.
Κάνουμε πέρα τις δικές μας ανάγκες. Είναι όμορφο να κάνουμε πράγματα για τους άλλους, αλλά αν λέμε συνεχώς και σε όλα «ναι», εγκαταλείπουμε τα θέλω μας και δε φροντίζουμε τον εαυτό μας.
Δεν δεχόμαστε την κριτική. Είτε είναι κακή, είτε είναι καλή η κριτική, την θεωρούμε ως τα χειρότερα λόγια που έχουμε ακούσει. Βρίσκοντας τη δύναμη να ακούμε όσα έχουν να μας πουν, σίγουρα θα γίνουμε καλύτεροι.