Πλαστικές σακούλες, λάστιχα, δίχτυα ψαρέματος: λίγες ημέρες μετά τον θάνατο μιας φάλαινας, μια μεγάλη πράσινη χελώνα που ανήκει σε προστατευόμενο είδος πέθανε στην Ταϊλάνδη επειδή κατάπιε πλαστικό.
Κτηνίατροι προσπαθούσαν επί δύο ημέρες να σώσουν τη χελώνα, που είχε ξεβραστεί στις ακτές, όμως μάταια. Το στομάχι της ήταν γεμάτο με πλαστικό που είχε καταπιεί και δεν μπορούσε πλέον να τραφεί, εξήγησε σήμερα ο Γουιραπόνγκ Λαοβεσπράσιτ ο κτηνίατρος ο οποίος μαζί με την ομάδα του προσπάθησε να σώσει τη χελώνα.
«Φέτος παρατηρήσαμε ότι το 50% των χελωνών που εντοπίσαμε να έχουν ξεβραστεί στις ακτές ήταν άρρωστες εξαιτίας του πλαστικού που είχαν καταπιεί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι πριν μερικά χρόνια το ποσοστό ήταν μόλις 10%.
Η Ταϊλάνδη είναι μία από τις χώρες που πετούν τα περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα.
Η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη πετούν κάθε χρόνο περισσότερα από 4 εκατομμύρια τόνους πλαστικών στη θάλασσα, δηλαδή το μισό πλαστικό που βρίσκεται στις θάλασσες παγκοσμίως, σύμφωνα με την Ocean Conservancy.
«Η θάλασσα έχει μετατραπεί σε χωματερή και αυτό τη σκότωσε», κατήγγειλε ο Λαοβεσπράσιτ.
Ο θάνατος αυτός σημειώνεται λίγες ημέρες μετά από αυτόν μίας φάλαινας η οποία είχε καταπιεί περισσότερες από 80 πλαστικές σακούλες.
Ο Τον Ταμρονγκναουασάουατ, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο Kasetsart, ελπίζει ότι η δημοσιοποίηση αυτών των θανάτων θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις».
«Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που θεωρώ ότι είναι πιθανό να σημειωθεί πρόοδος», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι αισθάνεται ικανοποιημένος που ο τοπικός και ο διεθνής Τύπος αναφέρονται στο θέμα, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Τουλάχιστον 300 θαλάσσια ζώα, ανάμεσά τους φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια, πεθαίνουν κάθε χρόνο στα νερά της Ταϊλάνδης εξαιτίας του πλαστικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ