Επιστροφή στα ελλείμματα, αντί πλεονασμάτων, λόγω κορωνοϊού, δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, ενώ αυξημένο χρέος κεντρικής διοίκησης, με αύξηση των ρέπος, απεικονίζει και το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ετσι, ο κορωνοϊός γίνεται πια διακριτός στα δημοσιονομικά στοιχεία, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει, πιθανότατα την Πέμπτη, ένα νέο πακέτο μέτρων για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (σε ταμειακή βάση) ήταν έλλειμμα 2,6 δισ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, έναντι πλεονάσματος 232 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019.

Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν έλλειμμα 2,619 έναντι πλεονάσματος 1,176 δισ. ευρώ την  ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Το καθαρά ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης ήταν έλλειμμα 6 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,1 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2019.

Οι επιπτώσεις της κρίσης απεικονίζονται τόσο στα έσοδα, που εμφάνισαν κάμψη, όσο και στις δαπάνες, οι οποίες ήταν αυξημένες. Συγκεκριμένα, τα έσοδα τετραμήνου του τακτικού προϋπολογισμού  ήταν 13 δισ. ευρώ, έναντι 14,6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ενώ ο δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 18,1 δισ. ευρώ έναντι 16,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, στις 31/3/2020 το χρέος της κεντρικής διοίκησης είχε φτάσει τα 361,8 δισ. ευρώ, από 356 δισ. ευρώ στις 31/12/2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται ότι, στο διάστημα αυτό, το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε ομόλογο 15ετούς διάρκειας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και 30ετές, 3,3 δισ. ευρώ, με τα έσοδα του οποίου έκανε επαναγορά ομολόγων του από την Εθνική.

Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι η αύξηση  του χρέους κεντρικής διοίκησης προήλθε κυρίως από τη μεγάλη αύξηση των ρέπος (βραχυπρόθεσμου δανεισμού) από 28,9 σε 33,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου (το περίφημο «μαξιλάρι» ρευστότητας, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της πανδημίας) αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 25,6 δισ. ευρώ, έναντι 22,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Σχεδόν αμετάβλητα, στα 9,9 δισ. ευρώ, παρέμειναν τα εγγυημένα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου.

kathimerini.gr