Mια τάρτα που ικανοποιεί το instagram όσο τον ουρανίσκο μας.

Bάλτε τα σύκα στο ψυγείο για 10 λεπτά για να μην διαλυθούν όταν τα κόβετε.

Για 6 άτομα:

  • 400 γρ. ώριμα σύκα
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλή ζάχαρη
  • 1,5 φλιτζάνι ρούμι
  • βούτυρο για το ταψί
  • 300 γρ. ζύμη για τάρτα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα δαμάσκηνο

Εκτέλεση:

  • Kόψτε τα σύκα στα τέσσερα χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη και το μισό ρούμι και αφήστε τα στην άκρη για 1 ώρα.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι τάρτας 20 εκ.
  • Ανοίξτε τα 2/3 της ζύμης σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και μετά απλώστε τη στο ταψάκι.
  • Κάντε τρύπες στη ζύμη με ένα πιρούνι. Βάλτε από πάνω ένα αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 20’.
  • Βγάλτε το ταψάκι από τον φούρνο χωρίς να τον κλείσετε. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τη ζύμη να κρυώσει.
  • Στραγγίξτε τα σύκα και βάλτε τα στο ταψί, πάνω από τη βάση ζύμης.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε για λίγο στη φωτιά το υπόλοιπο ρούμι με τη μαρμελάδα, ανακατεύοντας διαρκώς.
  • Aπαλά περιχύστε το μείγμα πάνω στα σύκα.
  • Κάντε την υπόλοιπη ζύμη λεπτά κορδόνια και βάλτε τα χιαστί πάνω από τα σύκα. Ψήστε για περίπου 10’.
  • Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πριν τη σερβίρετε.

iefimerida.gr