Mια τάρτα που ικανοποιεί το instagram όσο τον ουρανίσκο μας.
Bάλτε τα σύκα στο ψυγείο για 10 λεπτά για να μην διαλυθούν όταν τα κόβετε.
Για 6 άτομα:
- 400 γρ. ώριμα σύκα
- 1/4 φλιτζανιού ψιλή ζάχαρη
- 1,5 φλιτζάνι ρούμι
- βούτυρο για το ταψί
- 300 γρ. ζύμη για τάρτα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα
- 3 κ.σ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
Εκτέλεση:
- Kόψτε τα σύκα στα τέσσερα χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη και το μισό ρούμι και αφήστε τα στην άκρη για 1 ώρα.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι τάρτας 20 εκ.
- Ανοίξτε τα 2/3 της ζύμης σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και μετά απλώστε τη στο ταψάκι.
- Κάντε τρύπες στη ζύμη με ένα πιρούνι. Βάλτε από πάνω ένα αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 20’.
- Βγάλτε το ταψάκι από τον φούρνο χωρίς να τον κλείσετε. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τη ζύμη να κρυώσει.
- Στραγγίξτε τα σύκα και βάλτε τα στο ταψί, πάνω από τη βάση ζύμης.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε για λίγο στη φωτιά το υπόλοιπο ρούμι με τη μαρμελάδα, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Aπαλά περιχύστε το μείγμα πάνω στα σύκα.
- Κάντε την υπόλοιπη ζύμη λεπτά κορδόνια και βάλτε τα χιαστί πάνω από τα σύκα. Ψήστε για περίπου 10’.
- Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πριν τη σερβίρετε.
iefimerida.gr