«Κλαίει σήμερα και πονάει όλο το Ωραιόκαστρο. Η θλίψη μας και η οδύνη μας και η στεναχώρια μας, πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό που νιώθουμε όλοι εδώ».
Η Ελισάβετ ταξίδευε με το τρένο από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη μαζί με την τυφλή γάτα της, τη Νάμπια. Την τετράποδη φίλη της που ήταν η συντροφιά της μέχρι τέλους.
«Ένα παιδί που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα από εδώ, από το μουσικό σχολείο, συμμετείχε στη χορωδία της εκκλησίας του Ωραιοκάστρου».
Η 26χρονη ήταν στη λίστα με τους αγνοούμενους μέχρι την Κυριακή, όταν και ταυτοποιήθηκε τελικά η σορός της.
Αποχαιρετούν τους μηχανοδηγούς
Σπύρος Βούλγαρης, ετών 35. Μηχανοδηγός του αιματοβαμμένου τρένου. Η σιωπή στην κηδεία του… εκκωφαντική.
«Ένα καταπληκτικό παιδί από πολύ καλή οικογένεια. Ένα παιδί με καλοσύνη που έτρεχε για όλους βοηθούσε τους φτωχούς».
Ο Σπύρος έμενε στην Αθήνα. Ήθελε να περάσει το τριήμερο στον τόπο καταγωγής του, το Λιανοκλάδι. Ήταν ένας από τους οδηγούς του εμπορικού τρένου.
«Είμαστε όλοι οι συνάδελφοι συγκλονισμένοι για την απώλεια αυτήν και για αυτόν τον λόγο είμαστε εδώ σήμερα να τον τιμήσουμε».
Το τελευταίο αντίο στον 35χρονο μηχανοδηγό είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός γνώριζε προσωπικά τον άτυχο μηχανοδηγό.
Αμαλιάδα
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος στην Αμαλιάδα, όλο το χωριό ήταν εκεί. Αποχαιρέτησαν τον 59χρονο Γιώργο Κουτσούμπα, μηχανοδηγό του τρένου.
«Μας ‘έφυγε’ χωρίς να το καταλάβουμε ο φίλος ο Γιώργης και συμμαθητής. Αγωνιστής, ένας άνθρωπος χαμογελαστός, δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν».
Οι κόρες του 59χρονου σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησε ο ίδιος να πάρει το δρομολόγιο του θανάτου για να τις συναντήσει.
«Είναι δικός μας άνθρωπος, ήμασταν μία πόρτα, καλός οικογενειάρχης».
«Μια ζώνη ρίψεως στον τάφο μου αφήστε»
«Δεν θέλω δόξες και τιμές στεφάνια και αψίδες. Μονάχα στην κηδεία μου να ‘ρθουν οι ΛΟΚατζήδες».
Στην κηδεία του Κυπριανού Παπαϊωάννου ράγισαν και οι πέτρες. Ο 23χρονος είχε υπηρετήσει ως καταδρομέας στην Κύπρο. Κορυφαία στιγμή του δράματος, όταν οι συνάδελφοι καταδρομείς τον αποχαιρέτησαν με αυτό το ποίημα
«Δε θέλω η μανούλα μου για μένανε να κλάψει. Μόνο στον ξύλινο σταυρό Ο Τολμών Νικά να γράψει».
Πηγή