«Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Και το χρωστάμε και σε αυτούς που χάθηκαν αλλά θα γίνει, θα γίνει, θα το πετύχουμε γιατί είμαστε πολλοί».

Μία ημέρα μετά τη νέα, συγκλονιστική ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, η Μαρία Καρυστιανού με τον Παύλο Ασλανίδη, δύο από συγγενείς θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών, με επιστολή τους στη Βουλή ζητούν τη μη εφαρμογή της διάταξης περί ευθύνης υπουργών για τους Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, αναφορικά με τη μη υλοποίηση της αμαρτωλής σύμβασης 717.

«Εμείς ζητάμε να πάνε όλοι οι υπεύθυνοι μπροστά στον δικαστή και φυσικά αναφερόμαστε στον πρώην υπουργό κ. Καραμανλή και στον κ. Σπίρτζη. Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει βρει ευθύνες και για τα δύο πολιτικά πρόσωπα αλλά ‘’σκόνταφτε’’ στο θέμα της ασυλίας στο άρθρο 86. (σ.σ Υπάρχει το άρθρο 323 της ΣΛΕΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πάνω από το άρθρο 86 και σύμφωνα με αυτό όταν υπάρχουν ποινικά αδικήματα για πολιτικά πρόσωπα γίνεται αυτομάτως άρση)», δηλώνει η Μαρία Καρυστιανού.

«Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για να μην ξανασυμβεί τέτοιο δυστύχημα»

Οι συγγενείς προτάσσουν το επιχείρημα ότι το Ενωσιακό Δίκαιο υπερισχύει του Συντάγματος. Κι όλα αυτά, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της πλειοψηφίας για την Εξεταστική, το οποίο δεν εντοπίζει καμία ποινική ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα.

«Αύριο θα βρεθώ στο Κοινοβούλιο στα θεωρεία και θα ήθελα πραγματικά αυτοί οι ομιλητές και όλοι όσοι είναι εκεί να έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους ένα είδος συνείδησης για να καταλάβουν ότι οι συγγενείς των θυμάτων δεν πρόκειται να το αφήσουν έτσι», λέει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγγενής θύματος.

Το αίτημα των συγγενών των θυμάτων έρχεται λίγες ημέρες μετά το αντίστοιχο που είχε εκφράσει η Ευρωπαία εισαγγελέας, κάνοντας λόγο για εμπόδια στο έργο της Δικαιοσύνης.

Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ζητεί σήμερα την τιμωρία της: «Δεν σας κρύβω ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της θα πρέπει να το κάνουμε. Το να είναι μια Ευρωπαία αξιωματούχος και να μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα μας, είναι πέρα πάσης λογικής».

«Όχι στη συγκάλυψη, ναι στην απονομή δικαιοσύνης». Αυτό είναι το αίτημα, το οποίο συνόδευσε με 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες υπογραφές η Μαρία Καρυστιανού στις Βρυξέλλες.

«Προσδοκούμε με αφορμή το προσωπικό μας δράμα να ενσκύψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος: Στο Κράτος Δικαίου, στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, στην ασφάλεια των συγκοινωνιών».

Η απόφαση της επιτροπής ήταν να μείνει ανοιχτή η αναφορά για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης στο MEGA

Στο MEGA μίλησαν τόσο η ίδια όσο και η Παύλος Ασλανίδης για την συμπαράσταση που βρήκαν στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Ήταν πολύ θετικό το κλίμα, είναι πολύ σημαντικό ότι συμφώνησαν όλοι και είπαν ότι θα μείνει ανοιχτή η καταγγελία μας. Άρα ουσιαστικά θα εποπτεύουν και θα μπορούν να επεμβαίνουν. Και το Ευρωκοινοβούλιο δηλαδή», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

«Ήταν συγκλονιστικό, ο κόσμος που περίμενε απ’ έξω, ήταν από όλα τα μέρη της Ευρώπης. Τι να σας πω; Μέσα που έκλαιγε η πρόεδρος της επιτροπής; Ότι όλο το Ευρωκοινοβούλιο, οι πτέρυγες όλες και οι εφτά -που είναι πολιτικά αντίθετες μεταξύ τους-, ενώ εδώ στην Ελλάδα παραμένει μόνο η κυβέρνηση μόνη της;», πρόσθεσε ο Παύλος Ασλανίδης.

Την απονομή δικαιοσύνης ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης. «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αρθεί έστω και τώρα στο ύψος που επιβάλλει το πρωθυπουργικό αξίωμα. Να βάλει την αλήθεια πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον. Την ευθύνη πάνω από την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτικών τζακιών. Να σταματήσει τώρα τη συγκάλυψη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώσεις αντίστοιχου ύφους και περιεχομένου εξέδωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παραπομπή στη Δικαιοσύνη Καραμανλή – Σπίρτζη ζητούν από τη Βουλή οι συγγενείς των θυμάτων

Με επιστολή τους προς το προεδρείο της Βουλής, οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ζητούν να μην ισχύσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τους κυρίους Καραμανλή και Σπίρτζη.

Η επιστολή εστάλη σήμερα και με αυτή ζητείται συγκεκριμένα η Βουλή να αναγνωρίσει ότι το Ενωσιακό Δίκαιο υπερισχύει του Εθνικού Δικαίου, ακόμα και του Συντάγματος, και ως εκ τούτου να μην αναγνωριστεί το άρθρο 86, που επί της ουσίας προστατεύει τους υπουργούς από αδικήματα, προβλέπει δηλαδή την εμπλοκή της Βουλής στη διαδικασία, ενώ η τακτική Δικαιοσύνη θα κρίνει τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, που είχε έρθει τον Νοέμβριο στη Βουλή, διερευνούσε το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών από τους δύο πρώην υπουργούς, κατατέθηκε σχετική πρόταση και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Θέση για την υπόθεση πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς αύριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων», ανέφερε.


Πηγή