Ο σύζυγος της Βασιλικής Χλωρού, ενός εκ των 57 θυμάτων, ζήτησε με υπόμνημά του να οριστεί νέος πραγματογνώμονας για να διερευνήσει τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν μετά το δυστύχημα μέχρι που αποκαταστάθηκε ο τόπος της τραγωδίας.

«Δεν μπορεί να το χωνέψει το μυαλό μου. Είναι δυνατόν η αστυνομία παρανόμως να μεταφέρει πράγματα σε χώρο υπόλογο της δικαιοσύνης και να περιφέρονται στον χώρο άνθρωποι υπόλογοι της ΤΡΕΝΟΣΕ και του ΟΣΕ;», είπε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Οι συγγενείς βάζουν στο στόχαστρό τους, εκτός από υπηρεσιακούς, και δικαστικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, γιατί δεν έδωσαν εντολή για τοξικολογικές εξετάσεις. Ζητούν άρση του απορρήτου των συνομιλιών και να συμπεριληφθούν στη δικογραφία και οι επικοινωνίες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

«Είναι δυνατόν να αλλοιώνονται στοιχεία στον χώρο της τραγωδίας και να μην ψάχνεις βρεις ποιοι είναι οι αίτιοι;», είπε ο Λουκάς Αποστολίδης, δικηγόρος θυμάτων.

Ερωτήματα για τα χώματα που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό χώρο

Στο επίκεντρο μπαίνουν και τα χώματα που μεταφέρθηκαν μετά τη σύγκρουση σε ιδιωτικό χώρο, με τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, να ζητά νέα πραγματογνωμοσύνη από τη Χημική Υπηρεσία.

«Κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν έδωσε ποτέ εντολή για κανένα μπάζωμα», είπε ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η πολιτική σύγκρουση και η πόλωση που έχει προκληθεί στο πολιτικό σύστημα με την πρόταση δυσπιστίας που ακολούθησε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος» προκαλεί αρρυθμίες στα κόμματα.

«Ευχής έργο να πέσει η κυβέρνηση από την Ευρωπαία Εισαγγελέα», είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης.

«Οι δηλώσεις αυτές σε βάρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενες από ευθείες προσβολές του Πολιτεύματος και των Δημοκρατικών Θεσμών καταδεικνύουν, πλέον, ότι ο σκοπός αυτών που τις υποστηρίζουν δεν είναι η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας, αλλά η πολιτική και μόνο εκμετάλλευση ενός τραγικού συμβάντος, στη δίνη του οποίου επιχειρούν να ισοπεδώσουν τον κορυφαίο Θεσμό της Δικαιοσύνης», απάντησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Και ΝΑΙ: Η εισαγγελική έρευνα απ’ όπου κι αν προέρχεται μπορεί και οφείλει να ρίξει φως σε αδιαφανείς διαδικασίες και στη διαλεύκανση σκανδάλων και εγκλημάτων και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως  συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος», απάντηση ο Νίκος Φαραντούρης.

Η ΝΔ ήδη διέγραψε το στέλεχος και πρώην δήμαρχο Τρικάλων, Μιχάλη Ταμήλο, για την ακραία δήλωσή του ότι «δε θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα επειδή 1.977 Τρικαλινοί πέθαναν. Η ζωή συνεχίζεται», είπε προκαλώντας την άμεση καρατόμησή του.

Σημειώνεται πως η Δικαιοσύνη, σχετικά με το μονταρισμένο υλικό, τονίζει πως έχει αυτούσιο το πρωτότυπο υλικό στα χέρια της, ενώ στο ερώτημα γιατί δεν επιλήφθηκε όταν βγήκαν οι συνομιλίες, επισημαίνεται πως η διάταξη που επέτρεπε στον ανακριτή να κάνει χρήση αυτού του υλικού ήρθε κάποιους μήνες μετά, καθώς μέχρι πρότινος η πρόβλεψη αυτή αφορούσε μόνο συνομιλίες από αεροπορικά δυστυχήματα, όχι από σιδηροδρομικά.

Αναφορικά με το μπάζωμα, η Δικαιοσύνη εξέτασε τις κατηγορίες σε πρώτη φάση, στην προκαταρκτική έρευνα και έπειτα η δικογραφία έφτασε στον ειδικό εφέτη ανακριτή, ο οποίος και εξετάζει την υπόθεση.

Ο ανακριτής κάνει όποιες ενέργειες του έχουν ζητήσει και οι συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να βρεθούν επιπλέον στοιχεία.


Πηγή