«Δεν υπήρξε για εμένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» τονίζοντας ότι για την απόδοση ευθυνών οι τελικές απαντήσεις θα δοθούν από τη δικαιοσύνη.

«Συγκρούστηκαν στα Τέμπη ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και ειδικά των σιδηροδρόμων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι ένας Μητσοτάκης προστατεύει έναν Καραμανλή. «Για ποιον λόγο το τζάκι Μητσοτάκη προστατεύει το τζάκι Καραμανλή;».

O πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας το πανό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη μίλησε για εργαλειοποίηση του τραγικού δυστυχήματος, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπεραμύνεται της κίνησης αυτής.

«Ένα πένθος που δεν έχει χρώμα. Είναι ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη όλης της πατρίδας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Κασσελάκη να απαντά ότι «θα μείνει εκεί όσο χρειαστεί να μείνει και θα είναι εκεί κάθε χρόνο μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη».

«Ο κάθε Κασσελάκης αν θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε συγκάλυψη να φέρει στοιχεία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν έδωσα εντολή για μπάζωμα»

Απάντηση στις κατηγορίες για το «μπάζωμα» του σημείου της μοιραίας σύγκρουσης των τρένων έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος με την κυβέρνηση να του δίνει πλήρη κάλυψη.

«Δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα», ισχυρίστηκε.

Απαντώντας στον κ. Τριαντόπουλο η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στο τραγικό δυστύχημα, ζήτησε να δοθεί το όνομα αυτού που έδωσε την εντολή και απευθύνθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Παρακαλώ ως ένδειξη καθαρότητας και εντιμότητας να παρουσιαστείτε αυτοβούλως στην Εξεταστική Επιτροπή. Εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε δημόσια, για πoιο λόγο δώσατε εντολή να αλλοιωθεί ο χώρος του εγκλήματος», ζήτησε η κα Καρυστιανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ευάγγελος Φαλάρας είπε στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία Λάρισας:

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό, αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένου να εκκαθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθούν οι οποιεσδήποτε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθεί με ασφαλή υλικά ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο».

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην αποδοθούν ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή και σε γαλάζια παιδιά, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε ένα πόρισμα ευρωπαίου εισαγγελέα το οποίο αποδίδει ευθέως ευθύνες στον κ. Καραμανλή και στον κ. Σπίρτζη», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Υπάρχει συγκάλυψη γιατί δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το βίαιο κλείσιμο των λειτουργιών της Εξεταστικής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» ανέφερε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MΕGA»: «Κουνάει και πάλι το δάχτυλο ο κ. Μητσοτάκης. Είναι δυνατόν να μην αναλαμβάνει επιτέλους τις ευθύνες του ύστερα από όλο αυτό που έχει συμβεί;».

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων, ενώ η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια της εθνικής τραγωδίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου.



Πηγή