Έδρανα που άδειασαν, όνειρα που έσβησαν…
Ο Αναστάσης, η Αγάπη, η Αναστασία, ο Κυπριανός και πολλοί άλλοι είναι ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Όλοι τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βιώνει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες. 12 φοιτητές νεκροί και 26 ανάμεσα στους τραυματίες.
«Ήταν όλα παιδιά 18 με 23 χρονών που έχασαν τη ζωή τους, επειδή μπήκαν απλά σε ένα τρένο και δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Ενώ ήταν γνωστή η κατάσταση στο σιδηρόδρομο θυσιάστηκαν 56 συμφοιτητές μας, επειδή δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση και την εταιρεία», δήλωσε η Μαρία Πουρλή, φοιτήτρια Νομικής.
Δίπλα από το άγαλμα του Αριστοτέλη με κόκκινη και μαύρη μπογιά έγραψαν σε ποια σχολή πήγαινε ο κάθε φοιτητής από τους 12 που χάθηκαν άδικα στο δυστύχημα των Τεμπών.
Στις αίθουσες που κάποτε έσφυζαν από ζωή τώρα επικρατεί σιωπή. Στα έδρανα αντί βιβλίων βρίσκονται κεριά και λουλούδια στην μνήμη των συμφοιτητών τους. Δεκάδες σημειώματα κολλημένα στον τοίχο μαρτυρούν ότι ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη.
Συμφοιτητές του Κυπριανού έχουν τοποθετήσει τη φωτογραφία του, σημειώματα και πολλά λευκά τριαντάφυλλα, ενώ ζητούν μια αίθουσα της σχολής να πάρει το όνομά του.
«Ο Κυπριανός ήταν πραγματικά μια ολοφώτεινη ψυχή, ένας ακέραιος χαρακτήρας, συνετός, φρόνιμος, ένα πρότυπο για όλους εμάς και ήταν τιμή μας να τον έχουμε φοιτητή στο πανεπιστήμιο και στη σχολή μας», είπε η φοιτήτρια Νομικής Μαρία Μπαλαμπάνοβα.
Το τρένο της επιστροφής δεν έφτασε ποτέ… Ο Κυπριανός δεν επέστρεψε στη Νομική. Ούτε ο Αναστάσιος και η Αναστασία στη Γεωπονική σχολή.
Στο τμήμα γεωπονίας, έξω από το αμφιθέατρο που έκαναν μάθημα ο Αναστάσιος και η Αναστασία, συμφοιτητές τους έχουν ζωγραφίσει ράγες τρένων και στις πόρτες έχουν γράψει το μήνυμα που δεν απαντήθηκε ποτέ: «Στείλε όταν ή αν φτάσεις».
«Πολύ περίεργα τα συναισθήματα, γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο καθένας μας ήταν παιδιά, τα οποία είχαν πάει να διασκεδάσουν στην Αθήνα, στην Πάτρα και απλά γυρνούσαν πίσω για να ξαναξεκινήσουν τις σχολές τους και απλά έγινε το μοιραίο», είπε ο Νίκος Κώστα, φοιτητής Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ.
«Πρέπει να γίνει κάτι ώστε να διορθωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι ένα θέμα που άγγιξε το πανεπιστήμιο λόγω των απωλειών που είχε. Το θέμα είναι να υπάρξουν και άμεσα μέτρα από την πολιτεία», τόνισε ο Άρης Σαμαράς, φοιτητής Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ.
Είκοσι σχολές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης τελούν υπό κατάληψη. Οι φοιτητές ζητούν δικαίωση για τους νεκρούς συμφοιτητές τους. Σε λίγες μέρες όσοι γλίτωσαν θα επιστρέψουν για τις σπουδές τους, κάποια έδρανα όμως θα μείνουν για πάντα κενά.
Πηγή