Από την επιτυχία του πολύπλοκου εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης που θα ξεκινήσει άμεσα, θα κριθεί το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Η ρύθμιση που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πώληση του ενεργητικού της εταιρείας, ενώ προβλέπεται ρητώς η «υποχρέωση κατάθεσης αίτησης για πτώχευση» εφόσον δεν επιτευχθεί η μεταβίβαση σε ποσοστό τουλάχιστον 75%.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την εγκατάσταση ειδικού διαχειριστή εντός του Μαρτίου και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας μέσω μιας τελευταίας κρατικής ενίσχυσης μέχρι την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, το ποσό της οποίας θα προαφαιρεθεί από το τίμημα.
Ο διαχειριστής θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες περιστολής των δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους κατά 25% μεσοσταθμικά. Οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο παλαιούς και υψηλόβαθμους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και χαμηλόμισθων θα μείνουν αμετάβλητες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος στην προβληματική ΛΑΡΚΟ προσεγγίζει τις 44.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για τους πιο υψηλόβαθμους υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ.
Η ρύθμιση προβλέπει fast track διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση διαφορών της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διαγωνισμό διάθεσης του ενεργητικού.
Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας και θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση.
Εντός πέντε ημερών από την κατακύρωση του διαγωνισμού, ο διαχειριστής υποχρεούται να δημοσιεύσει πρόσκληση οριστικής αναγγελίας πιστωτών. Κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας, προηγούνται κάθε γενικού ή ειδικού προνομίου και αποδίδονται στο ελληνικό Δημόσιο οι κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση.
Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. Η τροπολογία απαλλάσσει τα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, τους μετόχους και τα μέλη των Δ.Σ. αυτών από κάθε ευθύνη που αφορά τη διαδικασία αποκρατικοποίησης ή την υπαγωγή της σε πτώχευση.
«Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει εν ζωή η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, καθώς έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επιδιώκουμε τη διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας στέρεης νομικά που θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και κατά το δυνατόν ηπιότερη για το προσωπικό.