Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν… ένας αιώνας για να αλλάξει σελίδα το τέλος χαρτοσήμου και εντέλει να «ψηφιοποιηθεί». Ένα τέλος που κατά το παρελθόν έχει προκαλέσει ουκ ολίγες προστριβές και αμφισβητήσεις στη διάρκεια φορολογικών ελέγχων. Η Κυβέρνηση προωθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα για την επιβολή τέλους χαρτοσήμου. Μάλιστα, θα πάψει να υφίσταται σε σειρά συναλλαγών, ενώ θα υιοθετηθεί διαδικασία ψηφιακής απόδοσής του.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το τέλος χαρτοσήμου, επιβλήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια και σήμερα επιβαρύνει περισσότερες από 500 συναλλαγές και συμβάσεις. Αποτελεί ακόμη και τώρα «πηγή» αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο, για αυτό και μετά από αρκετά χρόνια αποφασίστηκε να γίνει ψηφιακό και να «εκσυγχρονιστεί», ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργησή του σε ορισμένες συναλλαγές.

Γιατί μετασχηματίζεται το χαρτόσημο

Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία «δύσκολη» μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931!

Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε αρκετές συναλλαγές και συμβάσεις όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου παρουσιάστηκε ήδη σε Υπουργικό Συμβούλιο και πλέον μετά από δημόσια διαβούλευση αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Σήμερα το μεσημέρι το σχετικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Αναμόρφωση του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου και αντικατάσταση του χαρτοσήμου με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής» θα παρουσιαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Τι αλλάζει με το νέο ψηφιακό «Τέλος Συναλλαγής»

Με τις διατάξεις που εισηγείται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το Τέλος Χαρτοσήμου αντικαθίσταται από το Τέλος Συναλλαγής, το οποίο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,
  • αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,
  • επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,
  • ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια, όπως:

– το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης

– τον υπόχρεο προς απόδοση του φόρου

– τον βαρυνόμενο με τον φόρο

  • περιέχει ψηφιακή διαδικασία απόδοσης του τέλους,
  • καταργεί πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου,
  • θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.

enikonomia.gr