Αρκετοί άνθρωποι όταν γίνονται γονείς υποστηρίζουν πως η ζωή τους μετά τον ερχομό των παιδιών αποκτά άλλο νόημα και πως βίωσαν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα που θα μπορούσε να περιγράφει την «πραγματική ευτυχία».

Από την άλλη, οι άνθρωποι που επέλεξαν να μην αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, αναφέρουν πως είναι χαρούμενοι και σίγουρα λιγότερο αγχωμένοι στη ζωή τους, μη έχοντας τόσες ευθύνες.

Τελικά, η έλευση ενός παιδιού στη ζωή σου σε κάνει πιο ευτυχισμένο; Ένας νευροεπιστήμονας αποφάσισε να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, βασιζόμενος σε έρευνες που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια σχετικά με το πώς η έλευση ενός μωρού επηρεάζει τη ζωή του γονέα σε κάθε επίπεδο.

Και μπορεί κάποτε το να αποκτήσεις παιδιά και να δημιουργήσεις τη δική σου οικογένεια να ήταν κάτι σαν υποχρέωση, σαν ένας άτυπος κανόνας που όμως, αν παρέβλεπες θα γινόσουν talk of the town, ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλο και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των νέων ανθρώπων που κάνουν skip αυτή τη διαδρομή, επιλέγοντας να μην μπουν σε καλούπια και να μην ενστερνιστούν κοινωνικές αντιλήψεις, που καμία απολύτως σημασία δεν έχουν γι’ αυτούς.

Κι ενώ όλες αυτές οι σκέψεις υπάρχουν στο μυαλό μας, ένας νευροεπιστήμονας έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα, για το αν η ευτυχία εισέρχεται μόνιμα στη ζωή μας με τη γέννηση του μωρού μας. Όπως λέει, η μητέρα δένεται από πολύ νωρίς με το βρέφος που κυοφορεί. Όταν, λοιπόν, φτάσει η στιγμή να γεννήσει, τα συναισθήματα την κατακλύζουν κι εκείνη μάταια προσπαθεί να τα βάλει όλα σε μια τάξη.

Η διαδικασία του τοκετού και του θηλασμού κάνει το σύστημά της να «πλημμυρίζει» με ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγκαλιάς», που ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς και μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη ευχαρίστηση με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η αλήθεια είναι πως η σχέση μεταξύ του παιδιού και της μητέρας είναι η ισχυρότερη ανθρώπινη σχέση και αυτός είναι και ο λόγος που τα συναισθήματα είναι αμέτρητα. Η άμεση σύνδεση με το μωρό επηρεάζει σε κάθε επίπεδο την προσωπικότητά της. Ο εγκέφαλος της μητέρας λειτουργεί διαφορετικά και η σκέψη της μπαίνει σε μια νέα τροχιά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νευροεπιστήμονα, τα έντονα συναισθήματα και οι υπερβολικές σκέψεις που έχει μια νέα μητέρα υποδηλώνουν πως το να έχεις παιδιά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο ευτυχισμένος. Οι συναισθηματικές εμπειρίες αποκτούν άλλη διάσταση. Τα υψηλά φαίνονται υψηλότερα και τα χαμηλά χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει πως και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχεις, είναι ακόμα πιο έντονα λόγω των ορμονών και αυτής της μεγάλης αλλαγής που βιώνεις στη ζωή του. Κατά κύριο λόγο, όμως, η μητρότητα/πατρότητα σε κάνει πιο ευτυχισμένο άνθρωπο.


Πηγή