Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) διεξάγουν τις τελικές διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα για την επιλογή του νέου γενικού διευθυντή και αναμένονται να εγκρίνουν την υποψήφια της Νιγηρίας στην επόμενη επίσημη συνεδρίασή τους, όπως δήλωσαν σήμερα απεσταλμένοι.
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την Παρασκευή τη στήριξή της στη Νιγηριανή, πρώην υπουργό Οικονομικών Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, αντιστρέφοντας την προηγούμενή της αντίθεση.
Σε ένα ακόμα θετικό βήμα, η υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Γιού Μιουνγκ-χι, η πρώην αντίπαλός της Νγκόζι που αποσύρθηκε από τη μάχη διαδοχής την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή της στο Twitter ότι θα «εργαστεί στενά με τη νέα γενική διευθύντρια», το οποίο θεωρείται ένδειξη ότι η Σεούλ δεν θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την Οκόντζο-Ιουεάλα.
Ο επικεφαλής του βασικού σώματος λήψης αποφάσεων του ΠΟΕ Ντέιβιντ Γουόλκερ απέστειλε σήμερα ανακοινωθέν στα μέλη του Οργανισμού, λέγοντας ότι σχεδιάζει έκτακτες διαβουλεύσεις για το θέμα του επομένου επικεφαλής και ότι θα ορίσει ημερομηνία για τη λήψη της απόφασης, δήλωσαν δύο πηγές που είδαν το έγγραφο αυτό.
Η απόφαση απαιτεί συναίνεση και από τα 164 κράτη-μέλη.
«Η Νγκόζι θα ανακοινωθεί στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο», ανέφερε απεσταλμένος στον Οργανισμό. Δεν ήταν σαφές πότε θα διεξαχθεί αυτό το συμβούλιο.
Ο ΠΟΕ βρίσκεται εδώ κι μήνες χωρίς επικεφαλής κατά τη διάρκεια μιας εκ των δυσκολότερων περιόδων στην 26χρονη Ιστορία του, με τα μέλη του να είναι σε αντιπαράθεση για μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται κρίσιμες για την επιβίωσή του. Ο τελευταίος επικεφαλής του ΠΟΕ, ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Αζεβέντο, αποχώρησε τον Αύγουστο, ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για προσωπικούς λόγους.
Ο ΠΟΕ ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τη διακυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήρισε τον οργανισμό «φρικτό» και παρέλυσε τις εργασίες του καθώς μπλόκαρε τον διορισμό δικαστών στο ανώτατο σώμα εφέσεων για εμπορικές διαμάχες.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει διαφορετική στάση, λέγοντας ότι είναι δεσμευμένος σε μια «θετική, εποικοδομητική και ενεργή ενασχόληση» με τα μέλη για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ.
«Ελπίζουμε ότι τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε το πώς θα διορθώσουμε τον ΠΟΕ αντί το πώς να τον διαλύσουμε», δήλωσε άλλος απεσταλμένος.
Πηγή