Έρχεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών ενώ μπαίνει “τέλος” στο χαρτόσημο. Ωστόσο διευκρινίζεται πως το χαρτόσημο δεν καταργείται αλλά αλλάζει ριζικά λόγω των μεταρρυθμίσεων που επιτάσσει η ψηφιακή εποχή με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών.
Μάλιστα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο και και το οποίο μετά θα τεθεί σε διαβούλευση, προωθούνται ριζικές αλλαγές προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία των συναλλαγών, να περιοριστεί η γραφειοκρατία σε σειρά δικαιοπραξιών, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και οι ιδιωτικές συναλλαγές, και κυρίως να εξοικονομηθούν πόροι για το Δημόσιο.
To χαρτόσημο
Το χαρτόσημο αφορά περισσότερες από 500 συναλλαγές και συμβάσεις, όπως λήψη δανείων, ενοίκια κατοικιών και καταστημάτων, επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομές κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών.
Σημειώνεται δε πως το χαρτόσημο επιβάλλεται με συντελεστές που φθάνουν ακόμα και το 3% ανάλογα τη συναλλαγή, ενώ επιβαρύνεται και με εισφορά υπέρ του ΟΓΑ.
Με τις προωθούμενες αλλαγές, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών θα επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στο νομοθέτημα ενώ αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.
Επιπλέον, το νέο Τέλος θα επιβάλλεται σε συναλλαγές όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Μάλιστα σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τους οποίους παρουσίασε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ξεκαθαρίζεται με τις ρυθμίσεις: το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης, ο υπόχρεος προς απόδοση του φόρου και ο βαρυνόμενος με το φόρο.
Πάντως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί από την εποχή της μνημονίων. Περιλαμβανόταν στη γνωστή «εργαλειοθήκη» η οποία αποτελούσε τον οδηγό των μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Το έργο – όπως και πολλές άλλες ψηφιακές αλλαγές – έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι εισπράξεις
Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, θα εισπραχθούν 355 εκατ. ευρώ από την επιβολή του χαρτοσήμου. Από το ποσό αυτό τα 145 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την επιβάρυνση στα ενοίκια και τα 151 εκατ. ευρώ από λοιπά τέλη χαρτοσήμου.
enikonomia.gr