“Ξηλώνεται” από  το 2022  έως και το 2024  το τέλος επιτηδεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες  επαγγελματιών. 

Αυτό αφορά τους καλλιτέχνες, τους χειροτέχνες  και τους ελεύθερους  επαγγελματίες που ασχολούνται στον πολιτισμό. Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού​, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.”  Είναι μια ρύθμιση που περάσαμε με το υπουργείο Οικονομικών, πολύ σημαντική, την προηγούμενη εβδομάδα. Αφορά πρώτα από όλα  τους καλλιτέχνες,  τους χειροτέχνες, τους ανθρώπους του πολιτισμού που είχαν κλείσει τα βιβλία λόγω της κρίσης και τους δίνουμε μια ευκαιρία να τα ξανά ανοίξουν, λέγοντας ότι για  3 χρόνια μηδενίζουμε το τέλος επιτηδεύματος 2022, 2023, 2024,  από 650 ευρώ μηδέν”, τόνισε και πρόσθεσε: “Δεν σταματάμε εκεί.  Δηλαδή για τους ανθρώπους που είναι με ανοιχτά τα βιβλία στους ίδιους κλάδους, μειώνεται κατά 38% το τέλος επιτηδεύματος  από 650 ευρώ στα 400 ευρώ πάλι για 2022, 2023 και 2024. Για αυτούς που θα ανοίξουν τα βιβλία όχι μόνο μηδενίζουμε το τέλος,  αλλά επιδοτούμε έως  και 30% ή  5.000 ευρώ το τζίρο τους, τον κύκλο εργασιών τους, για τα πρώτα 3 χρόνια. Άρα τους δίνουμε μια ώθηση για να ξανά ανοίξουν τα βιβλία”, είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Εν συνεχεία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους  γίνεται  αυτό. Όπως είπε αυτό γίνεται :

  • Πρώτον: για την ενίσχυση της δηλωμένης  εργασίας.
  • Δεύτερον: για την μείωση γενικότερα των φόρων.  Αυτό είναι μια πρόθεση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
  • Και τρίτον: για  τη θωράκιση του  Πολιτισμού.

“Ξέρουμε ότι  μέσα στην κρίση 18.000  επαγγελματίες του πολιτισμού έκλεισαν τα βιβλία τους. Αυτοί θα πρέπει να τα ξανά ανοίξουν. Πρέπει να τους στηρίξουμε  και να στηρίξουμε τον κλάδο”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος επιτηδεύματος: Θα μειωθεί  μέχρι την εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης;

Για το εάν θα μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος μέχρι την εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης ρωτήθηκε  από δημοσιογράφο του Αντ1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας .   “Μπαίνουμε στο τέταρτο  έτος  και κάνουμε τον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας”, απάντησε ο υπουργός χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτό.

  • 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα
  • 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
  • 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

Πηγή