Επί σκηνής ένα σύγχρονο ψυχογράφημα τεσσάρων γενεών γυναικών με σχέση αίματος -γιαγιά, μητέρα, κόρη και εγγονή- που συγκρούονται σε μια σχέση αγάπης και ζήλιας και μοιράζονται κρυμμένα μυστικά και βιώματα.

Η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία παρουσιάζει την παράσταση «Μη Σκοτώνεις τη Μαμά» της Σαρλότ Κήτλυ στο θέατρο OLVIO, από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.

Η μετάφραση είναι του Αλέξανδρου Κοέν, η σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ και πρωταγωνιστούν η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ισιδώρα Δωροπούλου, η Ελίνα Γιαννάκη.

«Η παράσταση αναφέρεται στην πολύπλοκη σχέση μητέρας και κόρης. Μια σχέση, που επηρεάζει καταλυτικά τις επιλογές μας στην ζωή» τονίζει μιλώντας στο iefimerida η Ρέινα Εσκενάζυ.

«4 γυναίκες που αλληλεπιδρούν μέσα στο πέρασμα του χρόνου, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι τη δεκαετία του ’80, σε ένα χώρο μαγικό, όπου δεν υπάρχει χρονολογική σειρά και όπου όλα μπορεί να συμβούν. Μεταφερόμαστε από το μέλλον στο παρελθόν και αντίστροφα. Η οπτική της μητέρας απέναντι στη ζωή μοιραία επηρεάζει τα “θέλω” μας».

«Έρχονται στιγμές που έχουμε ανάγκη να ξαναγυρίσουμε και να ζητήσουμε καθοδήγηση ή ακόμα και επιβράβευση. Ένα παιδί για την μητέρα, είναι πάντα παιδί και αντίστοιχα είναι αναπόφευκτο τα παιδιά να ξεφύγουν από τα παιδικά τους βιώματα».

«Κάθε κόρη κουβαλάει την κοσμοθεωρία της μητέρας της. Ένα κομμάτι μας, παρά την εξέλιξη της γενιάς μας, κουβαλάει την μνήμη ενός “πρέπει” και ενός “δεν πρέπει” όπως το έχουμε βιώσει ως κόρες. Με την μόνη διαφορά ότι κάθε νέα γενιά είναι ένα βήμα πιο εξελιγμένη σε σχέση με την παλιά».

Το έργο διατρέχει τα εξήντα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα μέσα από τις ιστορίες τεσσάρων γυναικών (γιαγιά, μητέρα, κόρη, εγγονή). Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψυχογράφημα των σχέσεων μητέρας – κόρης. Η μετ’ εμποδίων σχέση τους βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη και μοιραία για την εξέλιξη του ανθρώπου σχέση, όσο αυτή της μητέρας με το παιδί της.

«Στη σχέση μητέρας-κόρης δεν αλλάζει ποτέ κάτι. Παραμένει πάντα μια σχέση αλληλεξάρτησης. Αυτό που αλλάζει είναι οι συνθήκες της εκάστοτε εποχής που επιδρούν στις τονικότητες αυτής της σχέσης. Η χειραφέτηση και η σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας, αλλάζει συμπεριφορές αλλά όχι την ουσία της σχέσης» καταλήγει η Ρέινα Εσκενάζυ.

Η μετάφραση είναι του Αλέξανδρου Κοέν, η σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ και πρωταγωνιστούν η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ισιδώρα Δωροπούλου, η Ελίνα Γιαννάκη

«Μη Σκοτώνεις τη Μαμά» της Σαρλότ Κήτλυ
Από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 13 Ιανουαρίου
Κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή
Θέατρο OLVIO / Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός, Τηλ: 210 3414118

θέατρο olvio, «Μη Σκοτώνεις τη Μαμά» της Σαρλότ Κήτλυ Από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 μέχρι την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 Κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή


Πηγή