Μπορεί οι αγκινάρες να μην είναι τόσο δημοφιλείς στην κουζίνα της Βόρειας Ελλάδας, όμως σύμφωνα με έρευνες είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την υγεία μας. Εντάξτε τες στην διατροφή σας, γιατί οι ιδιότητές τους συμβάλλουν στη συνολική μας υγεία με ποικίλους τρόπους. Γιατί όμως οι αγκινάρες θεωρούνται υπερτροφή;
Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες
Μια αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, οι οποίες ως γνωστόν ωφελούν την υγεία και τη σιλουέτα μας. Ακόμη, περιέχει πολλές βιταμίνες, όπως Α, Β1, Β2, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ,αλλά και θρεπτικά συστατικά όπως φολικό οξύ, νιασίνη, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία του οργανισμού.
Είναι σούπερ διαιτητικές
Με ελάχιστες θερμίδες, καθώς τα 100 γραμμάρια προσφέρουν μόνο 47 θερμίδες, λίγα λιπαρά και διαιτητικές ίνες, οι αγκινάρες αποτελούν ένα πολύ καλό λαχανικό για τη διατροφή και την υγεία σας.
Οι αγκινάρες περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη και η λουτεολίνη, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και στην αποβολή τοξινών. Ακόμη, οι αντιοξειδωτικές ουσίες της αγκινάρας σύμφωνα με τις έρευνες μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Όχι κι άσχημα!
Καταπολεμούν την οστεοπόρωση
Η κατανάλωση αγκινάρας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες. Εκτός λοιπόν από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καταναλώστε αγκινάρες!
Πως να τις καταναλώσετε
Μπορείτε να τις φάτε ψητές ή βραστές, να τις συνοδέψετε με ζυμαρικά ή κρέας, να τις βάλετε στην ομελέτα σας ή να τις φάτε ακόμη και ωμές αφού πρώτα τις έχετε καθαρίσει πολύ καλά και έχετε προσθέσει λεμόνι.