Όταν τα νήπια θυμώνουν είναι ιδιαίτερα συχνό να ξεκινήσουν σχεδόν άνευ λόγου να φωνάζουν, να κλαίνε και σε γενικές γραμμές να προκαλέσουν πανικό. Βέβαια αυτή η συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νηπιακής ηλικίας και οφείλεται σε ενοχλήσεις ή ακόμα και στο γεγονός ότι το παιδί δεν μπορεί ακόμα να διαχειριστεί όλα όσα αισθάνεται, μαζί και τον θυμό του.

Για να ξεφύγετε από αυτήν την κατάσταση δίχως φωνές και δράματα, αλλά και για να μάθετε στο νήπιο σας τι μπορεί να κάνει για να εξωτερικεύει σωστά τον θυμό του, δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω βήματα ή και τον συνδυασμό τους.

Δώστε του προσοχή

Σχεδιάστε να περάσετε το απόγευμά σας μαζί και αφήστε το ίδιο να επιλέξει τι θα κάνετε, μιας και αυτό θα του δώσει το αίσθημα του ελέγχου. Δώστε του την αμέριστη προσοχή σας και επαινέστε το για κάθε θετική του συμπεριφορά, καθώς αυτό θα το κάνει να την επαναλάβει, αφού θέλει την αποδοχή και την επιβράβευσή σας. Παράλληλα αν ξαφνικά θυμώσει, προσπαθήστε να του δείξετε μερικές τεχνικές χαλάρωσης όπως οι αναπνοές, μέχρι σταδιακά να γίνει μια αυθόρμητη διαδικασία για την διαχείριση των καταστάσεων που του προκαλούν πανικό.

Αγνοήστε το μόλις φωνάξει

Να δίνετε προσοχή στο νήπιο σας όταν είστε μαζί, όταν όμως παρεκτραπεί και αρχίσει να φωνάζει, δοκιμάστε να το αγνοήσετε για μερικά λεπτά, βγαίνοντας, παραδείγματος χάριν, από το δωμάτιο του. Αν ξεκινήσει να χτυπάει ή να δαγκώνει τον εαυτό του ή κάποιο άλλο παιδάκι, τότε σταματήστε το αμέσως και δοκιμάστε να το απομακρύνετε από το σημείο ή την κατάσταση. Μην σπεύσετε να το βάλετε τιμωρία, καθώς είναι καλό να καταφεύγετε στο εν λόγω στάδιο, μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, διότι η συνεχής χρήση της τιμωρίας μειώνει την αποτελεσματικότητά της.

Όσο πιο δυνατά, τόσο πιο χαμηλά

Τηρήστε τον κανόνα, που σας λέει ότι όσο πιο δυνατά φωνάζει το νήπιό σας τόσο πιο απαλά και σιγανόφωνα θα του απαντάτε. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας θα αναγκαστεί να χαμηλώσει τον τόνο του, αφού του δείχνετε έμπρακτα ότι οι φωνές του δεν πρόκειται να σας επηρεάσουν. Αν ξεκινήσει να φωνάζει ενώ βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, απομακρύνετέ το ήρεμα και κάντε το ίδιο, όσο βρίσκεστε έξω. Στο μεταξύ, δώστε του την επιλογή να κάτσετε στο αμάξι ή στο παγκάκι για να ηρεμήσει. Αυτού του είδους οι επιλογές την συγκεκριμένη στιγμή, αποδεικνύονται σωτήριες, καθώς η προσοχή του αποσπάται ενώ θεωρεί ότι έχει τον έλεγχο.

Δώστε του χώρο και χρόνο

Όπως οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να εκφράσουν όλα όσα νιώθουν αλλά και χρόνο για να τα διαχειριστούν και να τα κατανοήσουν. Αφήστε το παιδάκι σας να κλάψει για να εξωτερικεύσει όλα όσα αισθάνεται και αφού ηρεμήσει δώστε του την ευκαιρία να σας εξηγήσει τι ήταν εκείνο που το τάραξε τόσο πολύ. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθεί πως μπορεί να ζητήσει την βοήθειά σας, όποτε το χρειάζεται και ότι πράγματι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεται.

Πηγή: vita.gr

Πηγή