«Παραγόμενη εσωστρέφεια από τον Στέφανο Κασσελάκη»

«Η Αριστερά και ο προοδευτικός χώρος χρειάζεται να είναι ισχυρός έτσι ώστε να κάνουμε αυτό που μας έχει πει ο κόσμος, δηλαδή αντιπολίτευση ισχυρή απέναντι στη ΝΔ», λέει στο  MEGA, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτά που έχει ο κόσμος στην καθημερινότητα είναι πάρα πολλά αλλά δυστυχώς καλύπτουν τα θέματα της αντιπολίτευσης και για την ακρίβεια και για όλα, αυτά τα οποία παράγονται πολλές φορές και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψη τη δική μου με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο:

«Η κοινωνία αυτά που ζει στα θέματα της υγείας, της παιδείας, της ακρίβειας, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ότι δεν τα καταλαβαίνει. Ο μισθός, αν βάλεις και το κόστος και τους φόρους, σύμφωνα με τη Eurostat, με τις μονάδες αγοραστικής δύναμης, είμαστε οι προτελευταίοι στην ΕΕ πλέον το ’23 και κινδυνεύουμε να πάμε τελευταίοι στην ΕΕ το ’24. Η κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ότι δεν αντέχεται άλλο. Αν σου αυξήσουν κάτι 100 ευρώ και το κόστος παραπάνω είναι 500 ευρώ, είναι φανερό ότι είναι σαν να σου μείωσαν το ποσό, αυτό είναι η αγοραστική δύναμη».

«Σε όλα αυτά έχουμε κάνει αναλυτικές προτάσεις στη Βουλή, με σχέδια νόμου, προτάσεις νόμου και όλα αυτά γιατί χάνονται; Γιατί έρχεται μια παραγόμενη εσωστρέφεια που, κατά την εκτίμησή μου, έρχεται συνεχώς από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, αντί για παραγωγή πολιτικής έχουμε παραγόμενη εσωστρέφεια. Ήρθε μια πρόταση ακατανόητη να αλλάξει το προεδρείο της ΚΟ, οι μισοί ψήφισαν μόνο αυτήν την πρόταση. Την ίδια ημέρα έρχονται πάλι προτάσεις διαγραφών και εκκαθαρίσεων, την ίδια ημέρα έρχονται προτάσεις καταστατικού που ρευστοποιούν το κόμμα και όλα αυτά τι σημαίνουν; Εσωτερική συζήτηση. Ανοίγουν όλα τα ζητήματα χωρίς κανένα σχέδιο, καμία συνεννόηση. Έρχονται προτάσεις για το κόμμα οι οποίες τις οργανώσεις μελών τις μετατρέπουμε σε κάτι γενικές λέσχες. Κάτω από τον πρόεδρο, αντί για εκλεγμένη Πολική Γραμματεία, έχουμε διορισμένα όργανα 5 μελών. Ένα προσωποπαγές κόμμα», προσθέτει.

«Το πρόβλημα είναι στην ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Το πρόβλημα είναι στην ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο κ. Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η εσωστρέφεια αυτή να εκτονωθεί και ζητώντας εκλογές από τη βάση.

«Η άποψή μου είναι ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οφείλει να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση από τον ίδιο τον πρόεδρο και να οδηγήσει την κατάσταση σε μια εκλογή από τη βάση. Η έκκλησή μου είναι να το κάνει μέχρι αύριο το πρωί που ξεκινάει η ΚΕ διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η εσωστρέφεια, η μισή ΚΟ να μην στηρίζει τις επιλογές του για το προεδρείο της ΚΟ, ο Παύλος Πολάκης που ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του προέδρου να του βάζει θέμα ηγεσίας, πάρα πολλά στελέχη να βάζουμε θέμα ηγεσίας, κατά την άποψή μου το πρόβλημα είναι στην ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό όλο να μένει έτσι. Λογικές ‘το κράτος είμαι εγώ’ δεν μπορεί να έχουν σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά».

«Το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης μικραίνει το κόμμα. (…) Φοβάται τη βάση. (…) Αυτό που λέω εγώ είναι ότι πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση μέχρι αύριο, να οδηγήσει το κόμμα συντεταγμένα σε εκλογές από τη βάση», επισημαίνει.

«Χρειάζεται μια δυναμική αντιπολίτευση»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, λέει:

«Ασφαλώς και δε θα θέλαμε μια απειλητική αντιπολίτευση, μια αντιπολίτευση η οποία να είναι σε απόσταση αναπνοής. Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι μια ισχυρή κυβέρνηση όπως είναι η σημερινή, χρειάζεται μια δυναμική αντιπολίτευση με προτάσεις, με κριτική και ειλικρινά όσο δε συζητούμε για την πολιτική αλλά η πολιτική επικαιρότητα αναλίσκεται σε άλλα θέματα, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα εσωτερικά του ζητήματα, το ΠΑΣΟΚ έχει τις εσωτερικές εκλογές, όλο αυτό δεν είναι καλό και για τον τόπο και για την κυβέρνηση. Είναι άλλο πράγμα να έχεις πάντοτε τον νου σου ότι ελέγχεσαι διαρκώς, ότι θα ασκηθεί κριτική. Αυτό σε κάνει να γίνεσαι καλύτερος. Με αυτήν την έννοια πρέπει να το προσεγγίζουμε».

Για τα ανοιχτά μέτωπα του Μαξίμου όπως η ακρίβεια και τα προβλήματα στην υγεία, ο κ. Γκιουλέκας σημειώνει πως η κυβέρνηση παράγει έργο, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό στους υπουργούς του.

«Τον τελευταίο χρόνο ψηφίστηκαν πάνω από 70 νομοσχέδια στη Βουλή, η παραγωγή έργου είναι συνεχής. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, γι’ αυτό υπάρχουν και διαμαρτυρίες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα ούτε οκνηρίας ούτε κόπωσης. (…) Το πρόβλημα της υγείας χρειάζεται πάρα πολλές παρεμβάσεις και γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Αυτά δεν είναι επιδοματική πολιτική. Η κατάργηση των φόρων δεν είναι επιδοματική πολιτική. Πριν από λίγα χρόνια έπρεπε στην Ελλάδα να αποδεικνύεις ότι γεννήθηκες, όπου πήγαινες έπρεπε πρώτα να βγάλεις πιστοποιητικό γέννησης. Σήμερα, με την ψηφιακή μεταρρύθμιση που έγινε, πολύ γρήγορα πολλά απαραίτητα δικαιολογητικά βγαίνουν μέσα σε μια στιγμή χωρίς να χάνεις χρόνο και να ταλαιπωρείσαι. Γίνεται έργο, χωρίς παράλληλα να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και τα προβλήματα».

«Μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής εμείς προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση, κυρίως αυτήν την περίοδο που υπάρχει δυσκολία με τα ενεργειακά και την ακρίβεια, να στηρίξουμε ιδίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Γι’ αυτό βλέπετε ότι και τον Σεπτέμβριο θα απορροφηθούν οι αυξήσεις στην ενέργεια γιατί αν δεν είχαν γίνει αυτές οι πολιτικές, δηλαδή να απορροφήσει ένα 80 – 90% στο κοινωνικό τιμολόγιο και 97% από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα είχε βγει ο κόσμος στους δρόμους», συμπληρώνει.


Πηγή