Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου.

Στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.

Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα πλούσια λιβάδια, τα βαθύσκια δάση και τα πολλά νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά των εταίρων που προορίζονταν να γίνουν η ελίτ και να στελεχώσουν όλα τα αξιώματα του κράτους.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου, λίγα λεπτά πριν κάνει την εμφάνισή της η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας ανοίγει τις πύλες του, για να υποδεχθεί την παράσταση «Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη» του Θοδωρή Γκόνη με τους Θέμη Πάνου, Θανάση Δήμου και Δημήτρη Σωτηρίου, που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης κι ένας χορευτής πραγματοποιούν μια ανάγνωση – ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Οιδίπους –Ανασκαφή δεύτερη

Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας | Σάββατο 25 Αυγούστου | Ώρα έναρξης 19.30

Μια ανάγνωση - ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συντήρησε και αποκατέστησε το θέατρο ολοκληρώνοντας το έργο το 2014 με αυτεπιστασία και χρήματα από το Γ΄ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.


Πηγή