Τιραμισού (tiramisù) στα Ιταλικά σημαίνει “ανέβασέ με”. Όνομα που δόθηκε στο γλυκό, λόγω της ενέργειας του καφέ σε συνδυασμό με την ηδονή της συνολικής γευστικής εμπειρίας που προσφέρει.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή του, με μαύρη μπίρα αντί για καφέ εσπρέσσο είναι σίγουρο ότι θα δικαιώσει το νόημα του ονόματός του και θα σας ανεβάσει στα ουράνια!
Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι χάρη στο τυρί μασκαρπόνε το τιραμισού αυτό αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου.
Τα υλικά που θα χρειστούμε για 4 μερίδες τιραμισού είναι:
250 γρ τυρί μασκαρπόνε
2 κρόκους βιολογικών αυγών
100 γρ ζάχαρη
1 κουτάκι μαύρη μπύρα
50 ml φρέσκο γάλα
4 μπισκότα σαβαγιάρ
3 κ.γ. κακάο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Επί το έργον:
Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε, τη βανίλια και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε μία ομοιόμορφη κρέμα. Tip: μπορούμε να κάνουμε την παραπάνω διαδικασία και με μίξερ
Σε ένα βαθύ σκεύος αδειάζουμε τη μπύρα και βουτάμε ένα σαβαγιάρ για λίγα δευτερόλεπτα γυρνώντας το από τις δύο πλευρές του.
Το αφαιρούμε, το κόβουμε στη μέση και το τοποθετούμε μέσα σε ένα ποτήρι για μαρτίνι.
Από πάνω προσθέτουμε κρέμα μέχρι να σκεπάσουμε τα μπισκότα. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο σαβαριάρ με μαύρη μπύρα κομμένο πάλι στη μέση και τελειώνουμε το τιραμισού στο ποτήρι γεμίζοντας το με επιπλέον κρέμα.
Το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα για 2-3 ώρες και πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το κακάο.
Πηγή: mednutrition.gr