Το «αντίο» βρήκε τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του συντετριμμένα, με τα συλλυπητήρια συγγενών αλλά και φίλων του πρώην υπουργού, να είναι αδύνατον να απαλύνουν τον πόνο τους.

Η τελευταία σύζυγος του Θεόδωρου Πάγκαλου μαζί με τα δίδυμα παιδιά του, όλοι στα μαύρα, με τον πόνο να αποτυπώνεται στα βλέμματα και στη κάθε τους κίνηση.

Η κόρη του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Ο αδερφός της που έφτασε πρώτος στο αποτεφρωτήριο, έκανε ορισμένα από τα πιο δύσκολα βήματα της ζωής του.

Η σύζυγός του, Χριστίνα Χριστοφάκη προσπαθούσε να σταθεί όρθια και να πάρει δύναμη από τους δικούς της ανθρώπους, που την αγκάλιαζαν για να την συλλυπηθούν.

Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, υπουργοί που συνεργάστηκαν μαζί του, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και δημοσιογράφοι που είχαν αναπτύξει μια στενή σχέση μαζί του στο πέρασμα των χρόνων.

Η απόφαση για την αποτέφρωση

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε επιλέξει την αποτέφρωση από το 2012.

«Για λόγους που έχουν σχέση με την προσωπική αξιοπρέπεια και ελευθερία, τις οικολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ταφής και επειδή θεωρώ ότι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας κακώς αντιδρούν, πιθανώς για ιδιοτελείς λόγους, έχω και ο ίδιος κάνει αυτήν την προσωπική επιλογή, την οποία και έχω καταγράψει στη διαθήκη μου».

Ήταν η εποχή που ο πρώην υπουργός αποφάσιζε να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή για να δώσει χώρο στους νεότερους, τα χρόνια που η χώρα βρισκόταν στο τούνελ της κρίσης και των μνημονίων.

Αρχές της περασμένης δεκαετίας όταν οι δηλώσεις του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκαλούσαν αντιδράσεις. Μετά το τέλος της πολιτικής του πορείας, ο Θεόδωρος Πάγκαλος επεξεργάστηκε μια σκέψη για επενδύσεις σε επιχείρηση καύσης νεκρών.

«Μας κάλεσε στο γραφείο του για να ενημερωθεί πώς μπορεί να φτιαχτεί αυτό το αποτεφρωτήριο, επειδή ξέρει ότι εμείς έχουμε φτιάξει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει πλέον. Του εξηγήσαμε ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας η εγκατάσταση αποτεφρωτηρίου πρέπει να γίνει με τη συνεργασία των Δήμων», δήλωσε ο πρόεδρος των Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, Αντώνης Αλακιώτης.

Σε εκείνη τη συνάντηση ο Θεόδωρος Πάγκαλος ζητούσε πληροφορίες. Στην Ελλάδα τότε δεν υπήρχε αποτεφρωτήριο. Η άδεια για το πρώτο στη Ριτσώνα βγήκε το 2018 με τις πρώτες καύσεις νεκρών να γίνονται έναν χρόνο αργότερα.

«Μέχρι τώρα ουδεμία τέτοια πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα οι σoροί όσων επιλέγουμε αυτήν την τελική μεταχείριση να εξάγονται σε γειτονικές χώρες, στα σύνορα κυρίως της Βουλγαρίας και του κράτους των Σκοπίων, όπου έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικές εγκαταστάσεις με καθαρά κερδοσκοπικό περιεχόμενο».

Ανήσυχο πνεύμα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ελευσίνα, μέχρι τα τελευταία όταν ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με μέλη της οικογένειάς του.

Οι διαδοχικές στιγμές συγκίνησης στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, ήταν για τα μέλη της οικογένειας του πρώην υπουργού, η τελευταία πράξη του δικούς τους δράματος.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο πολιτικός που ποτέ δε δίστασε να πει δημόσια την άποψή του με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, έφυγε από κοντά τους στα 84 χρόνια της ζωής του.


Πηγή