Ένα μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ της σοσιαλιστικής δημαρχίας και της Αμερικανίδας ντίβας Μαντόνα για την ενοικίαση οικοπέδου όπου η τραγουδίστρια θα μπορεί να σταθμεύει τα αυτοκίνητά της κοντά στο σπίτι της στη Λισαβόνα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ωθώντας τον δήμο να δώσει εξηγήσεις.

Η αντιπαράθεση άρχισε από ένα άρθρο της εβδομαδιαίας πορτογαλικής εφημερίδας Expresso που έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο μεταξύ της ντίβας της ποπ και της δημαρχίας της Λισαβόνας. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την ενοικίαση ενός οικοπέδου όπου θα μπορούν να σταθμεύουν έως 15 οχήματα της Μαντόνας, μερικά μέτρα από την κατοικία της που είναι στις όχθες του Τάγου.

Η αποκάλυψη προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών πορτογαλικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία θεώρησαν ότι η Αμερικανίδα σταρ έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης.

Το Αριστερό Μπλοκ, σύμμαχος των σοσιαλιστών στους κόλπους της πορτογαλικής κυβέρνησης, κάλεσε να διευθετηθεί το θέμα της στάθμευσης «με υπευθυνότητα» δεδομένων των δυσκολιών στο πάρκινγκ που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Λισαβόνας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ζήτησε να μάθει τον «λόγο για τον οποίο ο δήμαρχος επέτρεψε να γίνει μια τέτοια εξαίρεση». Το επίσης κεντρώο Λαϊκό Κόμμα (CDS) άσκησε τη μεγαλύτερη κριτική στον δήμαρχο της Λισαβόνας Φερνάντο Μεντίνα, τον οποίο κατηγόρησε ότι «χρησιμοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά προς όφελός του» πριν θυμίσει ότι «η πόλη της Λισαβόνας δεν ανήκει στον Φερνάντο Μεντίνα».

Αντιμέτωπη με τις επικρίσεις, η δημαρχία της Λισαβόνας έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του συμβολαίου που σύναψε με τη Μαντόνα, το οποίο είχε στόχο να αποτραπούν προβλήματα στην κυκλοφορία εντός μιας στενής, αλλά ιδιαίτερα πολυσύχναστης, οδικής αρτηρίας.

Το συμβόλαιο που υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο προβλέπει την καταβολή μηνιαίου ενοικίου 720 ευρώ για το οικόπεδο και απαγορεύει στην ντίβα την πρόσβαση στο μέγαρο που είναι δίπλα, για το οποίο γίνονται διαπραγματεύσεις για να στεγαστεί εκεί η μελλοντική πρεσβεία του Ανατολικού Τιμόρ.

Το συμβόλαιο θα λυθεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν η Πορτογαλία και η μικρή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας καταλήξουν σε συμφωνία για να στεγαστεί εκεί η διπλωματική αντιπροσωπεία του Ανατολικού Τιμόρ.

Η 60χρονη Μαντόνα εγκαταστάθηκε στη Λισαβόνα το καλοκαίρι του 2017, ακολουθώντας τα βήματα των κινηματογραφικών αστέρων Μόνικα Μπελούτσι, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζον Μάλκοβιτς ή του σχεδιαστή παπουτσιών Γάλλου Κριστιάν Λουμπουτέν και του πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.


Πηγή