Πακέτο αλλαγών σε τεκμήρια, e-αγορές, τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου και ενοίκια που αφορούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ανακοινώνουν σύντομα το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για προσαρμογές που θα γίνουν αναγκαστικά, προκειμένου να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους πληγέντες, από την πανδημία, μισθωτούς ή επαγγελματίες προκειμένου, βασικά, να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων και του πρόσθετου φόρου για μη κάλυψη του ορίου των ηλεκτρονικών αγορών.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, προκειμένου να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες αλλαγές, απαιτείται να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στα φορολογικά έντυπα και για το λόγο αυτόν καθυστερεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει μετά το Πάσχα, στις αρχές Μαΐου, ενώ η λήξη της προθεσμίας θα φτάσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως συνέβη και πέρυσι.

Οι αλλαγές στις δηλώσεις

Αναλυτικότερα το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αναμένεται να αποσαφηνίσουν εντός των ημερών τα ακόλουθα:
Τεκμήρια: Χιλιάδες εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020, θα δηλώσουν αισθητά χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους. Ορισμένοι εξ αυτών, κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα, που μειώθηκε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, είναι χαμηλότερο από τις τεκμαρτές τους δαπάνες.

Ακόμα και αν τα ποσά των 534 ευρώ τον μήνα που εισέπρατταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της τεκμαρτής δαπάνης, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερα των πραγματικών εισοδημάτων, χιλιάδες φορολογούμενοι θα πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό απαιτούνται ειδικές ρυθμίσεις, όπως είναι είτε η πλήρης απαλλαγή τους από τα τεκμήρια, για τα εισοδήματα του 2020, είτε η μείωση της τεκμαρτής δαπάνης ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων τους.

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαπιστώνεται ότι οι πληττόμενοι, που είχαν μειωμένα εισοδήματα το 2020 δεν κάλυψαν το όριο των ηλεκτρονικών αγορών επί του εισοδήματός τους, αλλά πρόβλημα διαπιστώνεται και με άλλους φορολογούμενους, καθώς ήταν κλειστά τα καταστήματα και παγωμένη η οικονομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα οι αγορές να είναι εξαιρετικά συγκρατημένες.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ εξετάζουν, να απαλλαγούν οι πληττόμενοι από τον πρόσθετο φόρο 22% που επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των ηλεκτρονικών πληρωμών που όφειλε να πραγματοποιήσει το 2020 ο υπόχρεος και εκείνων που συγκέντρωσε.

Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, που δεν υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους αλλά δεν κατανάλωσαν κιόλας, να μειωθεί το όριο των e-αγορών στα 10-15% επί του εισοδήματος.

Τέλος επιτηδεύματος: Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως δεν αντέχει ο προϋπολογισμός την άρση του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020.

Ωστόσο αυτό στο οποίο καταλήγουν –και έχει αποκαλύψει επίσης το Σin– είναι η βεβαίωση και πληρωμή αναλογικού τέλους επιτηδεύματος για τους πληττόμενους, ανάλογα με τους μήνες που ήταν ανοιχτοί. Έτσι, ένα κατάστημα που ήταν ανοιχτό μόνο για έξι μήνες, θα πληρώσει το μισό τέλος επιτηδεύματος. Αν ήταν ανοιχτό για τέσσερις μήνες, θα πληρώσει τα 4/12 του τέλους επιτηδεύματος.

Φυσικά, οι μη πληττόμενοι επαγγελματίες, θα πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το τέλος.

Προκαταβολή φόρου: Δεν θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου, καθώς όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αφενός οι πληττόμενοι επαγγελματίες θα δηλώσουν μειωμένα κέρδη (πιθανότατα ζημιές) οπότε η προκαταβολή θα είναι ελάχιστη.

Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που υποχεώθηκαν να μειώσουν τα ενοίκια κατά 40%, αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60% καθώς επίσης και για τους ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο ή μέρος των ενοικίων εξετάζεται να ισχύσει, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν, χωρίς να απαιτηθεί η εκκίνηση δικαστικών ενεργειών σε βάρος των οφειλετών που είναι εξάλλου και δύσκολο, λόγω της πανδημίας.


Πηγή