Η σοκολάτα περιέχει πολλή ζάχαρη, λίπος και καφεΐνη, συστατικά που είναι επιβλαβή για την υγεία του σκύλου.

Συγκεκριμένα, αυτό που κάνει τη σοκολάτα δηλητηριώδης είναι η ουσία που λέγεται θεοβρωμίνη. Πρόκειται για ένα πικρό αλκαλοειδές του κόκκου κακάο και ανήκει στην «οικογένεια» της καφεΐνης.

Ενώ οι άνθρωποι «ανεβαίνουμε» με τον συνδυασμό θεοβρωμίνης και καφεΐνης, οι σκύλοι αρρωσταίνουν , ενώ μπορεί και να πεθάνουν.

Πρόκειται για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ιατρικά ως διουρητικά, διεγερτικά της καρδιάς, διαστολείς των αιμοφόρων αγγείων και χαλαρωτικά των λείων μυών στους ανθρώπους.

Οι σκύλοι, ωστόσο, δεν μπορούν να τις μεταβολίσουν όπως εμείς.

Η θεοβρωμίνη μπορεί να οδηγήσει σε διέγερση τον σκύλο και να θέσει σε κίνδυνο την καρδιά και τον εγκέφαλό του.  Μάλιστα εάν υπάρχει ευαισθησία στο στομάχι, οδηγεί σε παγκρεατίτιδα.

Αρκούν 25 γρ. σοκολάτας για να κινδυνεύσει ο σκύλος μας.

Εντωμεταξύ, όσο πιο μαύρη και πιο πικρή είναι η σοκολάτα, τόσο αυξάνεται το ρίσκο – αφού περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα θεοβρωμίνης.

σοκολάτα, να θυμίσω ότι και αυτή έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λίπους, άρα άσ’ το καλύτερα. Ένα κέικ με σοκολάτα είναι ακόμα πιο τοξικό για τους τετράποδους φίλους μας, αφού η σοκολάτα γίνεται πιο τοξική για εκείνους όταν ψήνεται.

Τι θα γίνει όμως εάν φάει ο σκύλος σοκολάτα;

Τα συμπτώματα μόλυνσης από σοκολάτα μπορεί να εμφανιστούν στον σκύλο από τριάντα λεπτά έως τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση και ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Μπορεί να διαρκέσουν για ημέρες.

Το πρώτο σημάδι είναι η υπερκινητικότητα. Αν δεν κάνουμε κάτι, μπορεί να εξελιχθεί σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, επιληπτικές κρίσεις ή θάνατο – σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τα πιο ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια, και συμπεριφορές όπως ανησυχία, λαχάνιασμα, αυξημένη δίψα και ούρηση.

Στα σοβαρά συμπτώματα είναι η δυσκαμψία, το τρέμουλο των μυών και οι επιληπτικές κρίσεις.


Πηγή