Είναι πολύ εύκολο πάνω στον εκνευρισμό της στιγμής να δείξετε έναν άκρατο αυθορμητισμό για να ξεσπάσετε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κάποιες φράσεις πληγώνουν απίστευτα τα παιδιά…

«Είσαι το χειρότερο παιδί που υπάρχει!»

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα σας να λέτε το ίδιο πράγμα και εκείνο συνεχίζει να υπερασπίζεται το λάθος του, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν το ενδιαφέρει να ακούσει τι του λέτε. Και πάλι όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεφύγετε από τα όρια και να πείτε την παραπάνω φράση.

«Μόνο προβλήματα μου δημιουργείς!»

Εκτός από το ότι είναι υπερβολική κουβέντα, κάνει το παιδί να θεωρεί ότι ντρέπεστε για εκείνο. Φανταστείτε πόσο πολύ μεγάλο πλήγμα είναι για τον ψυχισμό του αν το κάνετε να νιώσει έτσι…

«Δεν πήρες καθόλου από τον αδερφό/ή σου;»

Όλων των ειδών οι συγκρίσεις, ακόμα και πάνω σε μια ήρεμη συζήτηση με το παιδί είναι τελείως λάθος. Πόσο μάλλον τη στιγμή που το μαλώνετε και είναι ήδη πολύ στενοχωρημένο. Σε τελική ανάλυση, αγαπάτε το ίδιο τα παιδιά σας και σκοπός σας είναι να γίνουν αυθύπαρκτες προσωπικότητες που δε θα κάνουν αγώνα δρόμου για το ποιος είναι περισσότερο αρεστός σε εσάς και τον περίγυρό τους.

«Θα σηκωθώ να φύγω, να δω τι θα κάνεις!»

Η χειρότερη και πιο τρομακτική απειλή για κάθε παιδί. Ακόμα κι αν το πείτε πάνω στα νεύρα σας, να ξέρετε ότι ο φόβος της εγκατάλειψης είναι κάτι που δε θέλει καν να σκέφτεται.

govastileto.gr


Πηγή