Όχι δεν είναι η φαντασία σας. Πράγματι, τα νήπια μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικά και η επιστήμη μπορεί να μας εξηγήσει που οφείλονται μερικές από τις πιο ενοχλητικές τους συμπεριφορές. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα φυσιολογικό εάν οι γονείς αισθάνονται εξοργισμένοι ανά διαστήματα ενώ εξίσου φυσιολογικές είναι και οι συμπεριφορές των νηπίων ανεξάρτητα από τον εκνευρισμό που μπορούν να προκαλέσουν.

Όλα ξεκινούν στα… «τρομερά 2»

Υπάρχει λόγος που στην ηλικία των δύο ετών δόθηκε ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας που τα νήπια αρχίζουν να δείχνουν μια πλευρά του εαυτού τους, που δεν είχατε δει στο παρελθόν. Μερικές φορές, η εξέλιξη που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των γονιών είναι εντυπωσιακή. Άλλες πάλι μπορεί να είναι αρκετή για να σας κάνει να… τραβήξετε τα μαλλιά σας.

Και όσο ενοχλητική και αν φαίνεται η συμπεριφορά των παιδιών εκείνη την περίοδο, μπορείτε να νιώσετε λίγο καλύτερα γνωρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν τα νήπια είναι απλώς ένα στάδιο, που θα ξεπεράσουν μεγαλώνοντας καθώς θα αναπτύσσονται γνωστικά.

Νήπια υψηλών ταχυτήτων

Κατά την νηπιακή φάση, ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται ραγδαία και τότε διαμορφώνεται η θεωρία του νου. Η συγκεκριμένη θεωρεί επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι οι άλλοι έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και επιθυμίες από τις δικές μας. Αυτό είναι κάτι με το οποίο τα μωρά δεν γεννιούνται. Χρειάζεται μεγάλη γνωστική ανάπτυξη για να αποκτήσουν την συγκεκριμένη ικανότητα τα παιδιά.

Τόσο πολύ που, ενώ αρχίζει να ενισχύεται και να διαμορφώνεται κατά τη νηπιακή ηλικία, μόνο όταν τα παιδιά φτάσουν μεταξύ τεσσάρων ή πέντε ετών θα έχουν αποκτήσει πλήρως. Στο γεγονός αυτό πιθανότατα οφείλεται η αυξημένη κοινωνικότητα των νηπίων, συγκριτικά με παιδιά που ανήκουν σε μικρότερη ηλικιακή ομάδα.

Επομένως, τα νήπια μπορεί να παρουσιάζουν ενοχλητική συμπεριφορά σποραδικά, αλλά όλα είναι επειδή προσπαθούν να καταλάβουν τους κοινωνικούς περιορισμούς και πώς να αλληλεπιδράσουν με επιτυχία με τους άλλους. Και όλα αυτά επηρεάζονται από τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και τους νευροδιαβιβαστές που ενεργοποιούνται με εκπληκτικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας.

Ζητούν προσοχή

Ένας από τους λόγους που τα νήπια μπορεί να γίνουν ενοχλητικά είναι επειδή αναζητούν την προσοχή από τους γονείς τους. Και ενώ τα νήπια θα προτιμούσαν να έχουν θετική προσοχή, θα τραβήξουν αρνητική προσοχή εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο. Συγκεκριμένα, όταν τα νήπια νιώθουν ότι οι γονείς τα παραμελούν ή ότι δεν τους δίνουν αρκετό χρόνο, τότε είναι πολύ πιθανό να ενεργήσουν αρνητικά μόνο και μόνο για να σας αποσπάσουν την προσοχή.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό παρατηρώντας το παιδί να βρείτε τι είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται έτσι ώστε να μειωθούν τα περιστατικά ενοχλητικής συμπεριφοράς.

Διεκδικούν την ανεξαρτησία τους

Όταν τα παιδιά φτάνουν στο στάδιο του νηπίου, ξεκινούν το ταξίδι τους για να γίνουν ανεξάρτητα. Και επειδή είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης μέσω δοκιμής και λάθους, σίγουρα θα υπάρξουν κάποια κοινωνικά και συναισθηματικά εμπόδια στην πορεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα νήπια διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα με συνέπεια.

Αυτή είναι μια συναρπαστική περίοδος για τα νήπια γιατί νιώθουν ότι η περιπέτεια είναι διαθέσιμη σε κάθε ευκαιρία. Και ενώ υπάρχει ενθουσιασμός, υπάρχει επίσης πιθανότητα να νιώσουν φόβο ή αμηχανία εξαιτίας της πρωτοφανούς ανεξαρτησίας κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει άγχος αποχωρισμού και συναισθηματικές εκρήξεις επικών διαστάσεων.

Αν και αυτό το στάδιο μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό για τους γονείς, είναι απαραίτητο για τα παιδιά καθώς θα μάθουν να δρουν αυτόνομα. Και αν οι γονείς είναι εκεί για να υποστηρίξουν τα νήπια όταν το χρειάζονται περισσότερο, τόσο λιγότερο ενοχλητική θα είναι η συμπεριφορά των παιδιών.


Πηγή