Μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, μείωση της ακοής (βαρηκοϊα), εκροή υγρού (ωτόρροια) ή αίμα στον έξω ακουστικό πόρο, πόνο στον λαιμό και ρινίτιδα.
Συνηθέστερες αιτίες είναι οι φλεγμονές του ωτός όπως:
Οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα.
Εννέα στα δέκα παιδιά ηλικίας έως 3 ετών εμφανίζουν οξεία μέση ωτίτιδα με ή χωρίς ωτόρροια τουλάχιστον μία φορά, ενώ συχνά ταλαιπωρεί πολλά παιδιά έως την ηλικία των 6 ετών. Επιπλοκή της οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδος είναι η οξεία μαστοειδίτιδα που εκδηλώνεται με έντονο πόνο πίσω από το αυτί και προβολή του πτερυγίου του.
Ιογενής ωτίτιδα
Εξωτερική ωτίτιδα. Είναι η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του ωτός. Ένα παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης αυτού του είδους το καλοκαίρι λόγω κολύμβησης.
Δοθιήνας – απόστημα έξω ακουστικού πόρου
Σπανιότερες αιτίες ωταλγίας είναι η συσσώρευση κυψελίδος ή παρουσία ξένου σώματος στον έξω ακουστικό πόρο, η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγος που συμβαίνει συχνά στις ρινίτιδες, οι τραυματισμοί του ωτός (χρήση μπατονέτας – χαστούκι) και το βαρότραυμα (μετά από προσγείωση αεροπλάνου).
Τι να κάνετε:
- Παυσίπονα
- Αναλγητικά που είναι μη-στεροειδή και αντιφλεγμονώδη αλλά και η ακεταμινοφαίνη θα βοηθήσουν το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα. Δίνοντας κάτι στο παιδί σας για τον πόνο πριν τον ύπνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
- Εφαρμόστε θερμότητα στο αυτί, επειδή μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο.
- Χρησιμοποιήστε μια ζεστή πετσέτα.
- Ξεκούραση
- Η ανάπαυση θα βοηθήσει τον οργανισμό του παιδιού να καταπολεμήσει την λοίμωξη.
- Χρησιμοποιήστε σταγόνες για τα αυτιά, αλλά προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε σταγόνες χωρίς την πρότερη συμβουλή ενός γιατρού.
- Εάν το παιδί σας δεν είναι καλύτερα μετά από μερικές ημέρες θεραπείας στο σπίτι, καλέστε τον γιατρό σας.
Πηγή