Υπάρχουν παιδιά που δε συμπαθούν τη δασκάλα τους απλά και μόνο λόγω ιδιότητας και άλλα που έχουν προσωπικό πρόβλημα μαζί της. Σε όποια και από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκει το δικό σας, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναλάβετε δράση.

Ακόμα και απλός αρνητισμός λόγω ιδιότητας να είναι, δεν πρέπει να αντιμετωπίσετε με επιπολαιότητα την κατάσταση. Από τη στιγμή που το παιδί δυσανασχετεί ή κάποιες φορές δε θέλει καν να πάει στο σχολείο, επιβάλλεται να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε μια συζήτηση με το παιδί για να καταλάβετε από πού προέρχεται αυτή η αποστροφή και όχι να υποβαθμίσετε το γεγονός, παρουσιάζοντας το μικρό σας ως υπερβολικό.

Μέσα από τις περιγραφές γεγονότων που θα κάνει το παιδί, θα καταλάβετε και αν πρόκειται για κάτι προσωπικό, μια κακή μέρα της δασκάλας ή μια γενικευμένη συνολική εικόνα της τάξης που ορθώς εξόργισε την εκπαιδευτικό.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώστε το παιδί ότι η δασκάλα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να τα βάλει μαζί του και είναι εκεί για να το διαπαιδαγωγήσει και όχι να το κάνει να νιώσει άσχημα. Από εκεί και πέρα, χρήσιμο θα ήταν να συζητήσετε και με τη δασκάλα για να δείτε και τη δική της οπτική των πραγμάτων. Να δείτε, με άλλα λόγια, αν όσα αναφέρει το παιδί είναι έτσι ή έχει δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση. Για να γίνει διάλογος επί της ουσίας, μην πάτε αρνητικά φορτισμένη και με προκατάληψη.

govastileto.gr

Πηγή