Την προσοχή των πολιτών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου εφιστά η αστυνομία εν όψει και της επικείμενης εορταστικής περιόδου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι χρήστες όταν προχωρούν σε αγορές από το ίντερνετ και συγκεκριμένα στις πληρωμές προϊόντων, μέσω e-banking και πιστωτικών-χρεωστικών καρτών. Οι κίνδυνοι που καραδοκούν είναι πολλοί και η αστυνομία στέκεται ιδιαίτερα σε παραπλανητικές διαφημιστικές καταχωρήσεις που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως αναφέρει η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο διαδίκτυο και ιδίως στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζονται επώνυμα είδη, κυρίως ένδυσης-υπόδησης, σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, από ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας, οι οποίες μετά την τοποθέτηση παραγγελιών και την ολοκλήρωση της πληρωμής διακόπτουν τη λειτουργία τους και ουδέποτε αποστέλλουν τα προϊόντα στους αγοραστές.
Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο ύπαρξης ιστοσελίδων που προσομοιάζουν με τις επίσημες τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίες προτρέπουν τους επισκέπτες να εισάγουν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως στοιχεία χρεωστικών-πιστωτικών καρτών, όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης σε υπηρεσίες e-banking.
Για την αποφυγή εξαπάτησης, η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα ακόλουθα:
- Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων, πριν την καταχώρηση παραγγελίας και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, να πραγματοποιείτε διαδικτυακές έρευνες των καταστημάτων, προκειμένου να βρείτε τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών (θετικά ή αρνητικά σχόλια) και κριτικές από έτερους χρήστες διαδικτύου.
- Να προτιμάτε η πληρωμή μέσω πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη, ώστε να μην εισάγετε απευθείας τα δεδομένα χρεωστικών – πιστωτικών καρτών.
- Να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης των ιστοσελίδων καθώς και την πολιτική επιστροφής προϊόντων ή χρημάτων και να εξετάζετε εάν υφίσταται δικαίωμα υπαναχώρησης.
- Να μην εισάγετε ποτέ στοιχεία πιστωτικών καρτών ή ηλεκτρονικής τραπεζικής σε ιστοσελίδες, που δρομολογούνται μέσω υπερσυνδέσμων (hyperlinks) και περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Να επιδεικνύετε μεγάλη προσοχή σε προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
- Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλείς σελίδες στο διαδίκτυο όταν καταχωρείτε προσωπικές ή οικονομικής φύσεως πληροφορίες ή πραγματοποιείτε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ασφαλείς είναι οι σελίδες με ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινά με https αντί http.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά: 11188
- Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.
- Μέσω twitter: @CyberAlertGR.