Ο χειμώνας είναι η εποχή που μας κάνει επιρρεπείς στα κρυολογήματα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση από ένα κρυολόγημα ή κάποια άλλη ίωση.

Από τη διατροφή εξαρτάται σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό το πότε θα αναρρώσουμε και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Κάποιες φορές, μάλιστα, οι ιώσεις μάς καταβάλλουν και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε επαρκείς ποσότητες φαγητού, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένηση του οργανισμού.

Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, ιδιαίτερα τα κορεσμένα, καθώς απορρυθμίζουν την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο σώμα. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες (κυρίως Α και C) και οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν υποστηρικτικά για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Η σούπα με λαχανικά είναι το ιδανικό «γιατροσόφι» στην περίπτωση αυτή, αφού τα λαχανικά παρέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ το ζεστό υγρό βοηθά να διασπαστεί η βλέννα.

Επιπλέον η επαρκής ενυδάτωση αναδεικνύεται σημαντικότερη από το φαγητό όταν αντιμετωπίζουμε ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη. Ιδιαίτερα όταν η ίωση συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν πάντα λόγω γρίπης), επιβάλλεται η πρόσληψη ηλεκτρολυτών.


Πηγή