Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, μια δέσμη μέτρων προκειμένου οι τράπεζες να συμμορφωθούν στο κομμάτι των προμηθειών, σύμφωνα με δηλώσεις στο enikonomia.gr του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου.
Της Κατερίνας Φεσσά
«Θα υπάρξουν περαιτέρω μέριμνες σε σχέση με το κομμάτι των προμηθειών. Δεν ξέρω όμως πού θα καταλήξει η όλη η συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα» τόνισε με έμφαση ο κ. Τσάπαλος.
«Είναι χρέος μας να βλέπουμε πώς λειτουργεί η αγορά και φυσικά ο τραπεζικός κλάδος και να παρεμβαίνουμε όταν υπάρχει ανάγκη. Και επίσης ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ένας δικαιολογημένος εκνευρισμός πολλών πολιτών σε σχέση με τις προμήθειες των τραπεζών» συμπλήρωσε.
Οι παρεμβάσεις
Εν συνεχεία ανέφερε το περίγραμμα των παρεμβάσεων. «Το περίγραμμα είναι ότι οι πολίτες θα περιμένουν περαιτέρω μέριμνα σε σχέση με τις προμήθειες. Όπως επίσης οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών και να δίνονται ευκολότερα δάνεια σε μικρομεσαίας επιχειρήσεις. Όπως επίσης οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν και παρεμβάσεις στο κομμάτι του στεγαστικού προβλήματος που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι τράπεζες έχουν λόγο και σε αυτό» σημείωσε.
Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον τομέα των τραπεζών προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές και οι καταθέτες.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό τις υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, τα στεγαστικά δάνεια, που δεν δίνονται με τον καλύτερο ρυθμό, αλλά και ακίνητα που ακόμη δεν έχουν εκποιήσει προκειμένου να μπουν στην αγορά.
«Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, δεν μας έχει ικανοποιήσει η αντίδραση τους και πολύ σύντομα να αναμένετε παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, σε αυτή τη συγκυρία, πυροτεχνήματα, όπως η έκτακτη φορολόγηση δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», συμπλήρωσε.
Τι εξετάζεται
Υπενθυμίζεται πως η Realnews της Κυριακής είχε αποκαλύψει πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες μεταξύ άλλων να υπάρξει περαιτέρω μείωση στις προμήθειες των συναλλαγών, να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και να ανοίξει η κάνουλα των δανείων τόσο στα στεγαστικά όσο και στις χορηγήσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις
Επίσης σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει υποβάλλει άλλο ένα αίτημα προς τις διοικήσεις των τραπεζών. Πρόκειται για το θέμα των δανειοδοτήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να χαλαρώσουν οι τράπεζες τα κριτήρια δανεισμού, διότι πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τα υφιστάμενα και έτσι δεν έχουν ικανότητα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.
Από την πλευρά τους, οι επιτελείς των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις τονίζουν ότι από τις περίπου 800.000 μικρές επιχειρήσεις, οι 350.000-400.000 είναι αποκλειστικά ατομικές, δεν απασχολούν εργαζομένους και δεν πληρούν τα κριτήρια δανειοδότησης, τα οποία έχουν επιβληθεί από το τραπεζικό ευρωσύστημα ως απόρροια των μνημονιακών υποχρεώσεων και της ξέφρενης δανειοδοτικής πολιτικής την προ μνημονίου περίοδο.
Στο μέτωπο των στεγαστικών, οι τράπεζες ετοιμάζουν νέα προγράμματα χρηματοδότησης παράλληλα με το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» και ήδη έχουν χαλαρώσει τον αυστηρό κανόνα του 60%-40%, δηλαδή 60% δάνειο και 40% ίδια συμμετοχή. Όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια, ήδη ξεκίνησε η μείωσή τους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025 με στόχο στο τέλος της επόμενης χρονιάς το βασικό επιτόκιο του ευρώ να σταθεροποιηθεί στο 2%.
enikonomia.gr