shutterstock 1755970937 1.jpg
shutterstock 1755970937 1.jpg

Ενώ τα lockdowns της πανδημίας έχουν τελειώσει, η τηλεργασία (ακόμα και στην hybrid μορφή της) παραμένει. Ομολογουμένως έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και συνοδεύεται από τις δικές της προκλήσεις. Μία από τις πιο γνωστές είναι η χαρακτηριστική κόπωση που μπορεί να αισθανθεί κανείς στο τέλος μιας εικονικής συνάντησης.

Νέα έρευνα έρχεται να δώσει την λύση, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του κατάλληλου φόντου κατά την διάρκεια των εικονικών συναντήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι, καταπολεμώντας την λεγόμενη “κόπωση της τηλεδιάσκεψης”, που χαρακτηρίζεται από την σωματική, γνωστική ακόμα και συναισθηματική κούραση.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ερευνητές από την Σιγκαπούρη διερεύνησαν την πιθανή σύνδεση των φόντων με την κόπωση της τηλεδιάσκεψης.

Για την μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 610 συμμετέχοντες ηλικίας από 22 έως 76 ετών που εργάζονταν από το σπίτι περίπου τρεις ημέρες την εβδομάδα, οι οποίοι δήλωσαν αν χρησιμοποίησαν εικονικά φόντο και τι τύπο φόντου επέλεξαν — στατική εικόνα, θολή εικόνα, βίντεο ή καθόλου εικονικό φόντο.

Το επίπεδο της κόπωσης μετρήθηκε χρησιμοποιώντας μια κλίμακα πέντε σημείων που περιελάμβανε επίπεδα γενικής, οπτικής, κοινωνικής, συναισθηματικής κόπωσης αλλά και κόπωσης που συνδεόταν με τα κίνητρα.

Ποιο φόντο κουράζει περισσότερο;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούν φόντο βίντεο παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα κόπωσης ενώ όσοι χρησιμοποιούσαν θολό φόντο, αντιμετώπισαν επίσης υψηλότερη κόπωση συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούσαν στατικές εικόνες.

«Ο εγκέφαλός μας αντιδρά αυτόματα σε νέες πληροφορίες στο περιβάλλον. Αυτό καταναλώνει γνωστικούς πόρους, οι οποίοι στη συνέχεια αυξάνουν το γνωστικό φορτίο και κατά συνέπεια μπορούν να οδηγήσουν στην χαρακτηριστική αυτή κόπωση», δήλωσε ο Heng Zhang, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Nanyang Technological University.

Η κόπωση της τηλεδιάσκεψης φαίνεται να εξαρτάται από το πόσες νέες πληροφορίες περιέχονται στο παρασκήνιο. Τα βίντεο που χρησιμοποιούνται για φόντο για παράδειγμα, εισάγουν συνεχώς νέες πληροφορίες, αποσπώντας ενδεχομένως την προσοχή των χρηστών.

Η συμβολή της φύσης στην τηλεργασία

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το περιβάλλον που απεικονίζεται στο παρασκήνιο μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα κόπωσης, μειώνοντάς τα. Για παράδειγμα, τα background με θέμα τη φύση συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης.

Άλλες επιλογές φόντου, όπως οι δημόσιοι χώροι, μπορούν να ασκήσουν πίεση στους συμμετέχοντες να αυτοπαρουσιαστούν σαν να βρίσκονταν στην πραγματικότητα σε ένα από αυτά τα περιβάλλοντα, αυξάνοντας την πιθανότητα κόπωσης.

«Για τις εικονικές συναντήσεις, ένα φόντο εικόνας με θέμα τη φύση μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή, ειδικά για όσους έχουν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας τηλεργασία και οι βιντεοκλήσεις είναι αυξημένες», ​​προσθέτουν οι ερευνητές.

Τι άλλο μας κουράζει

Μερικοί ακόμα παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την χαρακτηριστική αυτή κόπωση, περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική οπτική επαφή: Στις βιντεοκλήσεις, όλοι παρακολουθούν συνεχώς ο ένας τον άλλον, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το γνωστικό φορτίο.
  • Αυξημένο γνωστικό φορτίο: Κατά την διάρκεια των βιντεοκλήσεων μπορούμε να δούμε μόνο τα πρόσωπα των συνομιλητών μας. Ως εκ τούτου μπορεί να υπερβάλλουμε στις εκφράσεις μας για να δείχνουμε ότι συμμετέχουμε ενεργά στην συζήτηση, ακόμα και όταν δεν μιλάμε. Αυτό απαιτεί περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια, γεγονός που αυξάνει το γνωστικό φορτίο.
  • Περιορισμένη κινητικότητα: Κατά την διάρκεια βιντεοκλήσεων περιοριζόμαστε στο πλαίσιο της βιντεοκάμερας του υπολογιστή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία μας.

Πηγή